Krško od subote u redovnom remontu

Više od 40 tisuća remontnih aktivnosti

Redovni remont Nuklearne elektrane Krško počinje u subotu, 1.listopada, a trajati će sve do 2. studenoga. Cijena remonta se kreće oko sto milijuna eura, a elektrana je danas u boljem stanju nego kada je građena prije 40-ak godina i daje više struje, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Uprave NE Krško.

Za potrebe remonta pripremljeno je više od 4.000 radnih naloga te će se odraditi 43.000 remontnih aktivnosti.

Važniji radovi obuhvatit će, uz ostalo, i preventivno održavanje tehnološke opreme, pregled stanja tehnoloških struktura i provjeru tlačnih pregrada. Također, izvršite će se zamjena 56 gorivih elemenata. Zaposlenici NEK-a voditi će i nadzirati sve remontne radove, a njima će se priključiti i oko 1.200 vanjskih izvođača iz Slovenije i Hrvatske.

Predsjednik Uprave NEK-a Stanislav Rožman naglasio je da NEK uspješno završava 32. gorivi ciklus, koji je započeo nakon završetka zadnjeg remonta 5. svibnja 2021. godine. U tom je razdoblju isporučeno 8,35 milijardi kilovatsati (kWh) električne energije čime je premašena planirana proizvodnja.

“NEK je cijelo ljeto, unatoč ekstremnoj suši, radio na punoj snazi, te dokazao svoju otpornost na vremenske prilike. Elektrana je značajno pripomogla pouzdanom radu elektroenergetskog sustava”, istaknuo je Rožman.

Postavlja se pitanje, a vezano za nedavne incidente u Ukrajini, koliko je nuklearka sigurna od raznih havarija ili eventualnog projektila.

“Sigurniji smo nego što smo bili kad smo počeli raditi 1983. godine. Uložen je značajan iznos financijskih sredstava, znanja i truda naših djelatnika da bi postigli sigurnost NE Krško na razini onih koji se grade kao nove elektrane. Elektrana je projektirana da bi izdržala udare takvih projektila, uključujući i komercijalni zrakoplov. Niti jedna nuklearka nije projektirana da bi izdržala vojni napad. Ali što se tiče drugih ugroza, mislim da smo se sposobni s njime nositi”, kaže Medaković.

You may also like