Kroz petnaest dana odabir tvrtki za eksploataciju ugljikovodika na hrvatskom kopnu

Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić kazala je da će za dva tjedna biti poznato koje su tvrtke odabrane za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, dodavši kako ne očekuje takav otpor javnosti tim kopnenim projektima kakav je pokrenut zbog projekata u Jadranu.

Iako nije mogla otkriti imena tvrtki koje će dobiti posao, istaknula je da je izuzetno zadovoljna odazivom na natječaj jer riječ je o jakim i uglednim kompanijama s velikim iskustvom u svjetskim okvirima. “Pomalo nas je iznenadio interes, jer su za ukupno šest istražnih polja na području Drave, istočne Slavonije i Save kompanije predale ponude kojima se natječu u 19 različitih, sve redom kvalitetnih, investicijskih projekata”, izjavila je Dorić.

Radi se o prvom iz niza planiranih natječaja, ovaj put za područje u rasponu od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara. Inače, prvo javno nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu otvoreno je 18. srpnja prošle godine u Osijeku. Prilikom zatvaranja natječaja, 18. veljače ove godine, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naveo je kako su pokretanjem međunarodnog natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika otvorena vrata stranim ulaganjima i gospodarskom oživljavanju Slavonije. “Očekujemo da će investicije u istraživanje i eksploataciju biti pokretači lokalnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te da će se otvoriti nova radna mjesta. Natječaj za kopno logičan je slijed u slaganju preduvjeta za ostvarivanje ciljeva na kojima Ministarstvo gospodarstva inzistira. Hrvatska treba stabilnu opskrbu energentima, ali i učvrstiti se kao energetsko čvorište regije otvaranjem novih energetskih pravaca u jugoistočnoj Europi”, izjavio je tom prilikom Vrdoljak.

Evaluacija pristiglih ponuda je gotova, dok bi za desetak dana, procjenjuje Dorić, mogla početi javna rasprava o utjecaju na okoliš. Ugovori s odabranim kompanijama trebali bi biti potpisani najkasnije do 18. srpnja ove godine. S obzirom i na činjenicu da je Slavonija 1970-ih godina bila glavno crpilište plina i nafte, Barbara Dorić ne očekuje otpor javnosti prema novom bušenju tog prostora. “Zasad nema naznaka da bi se moglo događati nešto slično kao što nam se događa s istraživanjem Jadrana. Možda se varam, ali ljudi će to lakše prihvatiti”, kaže Dorić.