Kronologija udruženog poduhvata SDP-ovih ministara na štetu proračuna i investitora

Kao što smo prije nepunih godinu dana, među prvima, na ovom portalu pisali, bivša je vlast udružila snage kako bi njihovi klijenti došli do lukrativnog posla na račun stranih investitora.

Grupa investitora, okupljenih u investicijsko društvo Focus Invest u RH Shopping city Zagreb, 2000. godine otkupila je većinu zemljišta potrebnih za gradnju shopping centra Westgate u okolici Zagreba. Te i sljedećih godina otkupljeno je blizu devet desetina prostora u vlasništvu privatnih osoba, a ostatak, koji je bio u vlasništvu Republike Hrvatske. I tu nastaje problem.

Dio investitora, računajući na podršku politike, 2005. godine, prodaje udjele u društvu austrijskom investitoru Braunsberger Holdingu, u vlasništvu Thomasa i Bernharda Braunsberger, jamčeći mu kako su sa lokalnom samoupravom dogovoreni niži troškovi komunalnog i vodnog doprinosa te ostali komunalno-infrastrukturni troškovi. Otkup je tada definira za polovicu vrijednosti imovine po cijeni od 108 eura za četvorni metar. Dvije godine kasnije pojavljuje se novi investitor, Wegner Grupa iz Hamburga, koja pristaje na otkup projekta po cijeni od 285 milijuna eura pod uvjetom da se ishode uknjižba cijelog zemljišta i građevinska dozvola.

Kako zemljišta nisu bila otkupljena te zbog toga nije bilo moguće izdati građevinsku dozvolu, Wegner grupa otkazuje ugovor i zahtijeva povrat predujma koji je uplatila za preuzimanje projekta. Iste godine, dio investitora, saznaje kako su troškovi infrastrukture znatno viši nego li je to prezentirano. Usprkos svemu, Braunsberger nastavlja s ulaganjima te s Hrvatskim vodama i Središnjim državnim uredom za upravljanje državnom imovinom sklapa ugovor s obvezom otkupa svog zemljišta, na temelju čega je izdana građevinska dozvola, a 2009. godine Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama RH donosi rješenje o prodaji dijela kanala te se izdaje i uporabna dozvola za Westgate.

Tijekom 2010. godine dolazi do prvih trzavica između Braunsberger Holdinga i Focus Investa jer potonji odbija kupiti zemljišta temeljem odluke Povjerenstva, na čemu Braunsberger Holding inzistira, zato što je pet godina ranije uplatio sredstva za otkup tog zemljišta. Focus Invest sljedećih godina s vladom SDP-a intenzivno radi na tome da zemljišta stekne za znatno nižu cijenu i time ošteti Republiku Hrvatsku, u čemu su sudjelovali i istaknuti ministri u bivšoj SDP-ovoj vlasti, kako smo već pisali. Primjerice, u ljeto 2014. godine DUUDI, Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama, pod predsjedanjem Ranka Ostojića poništava odluku Vlade iz 2009. godine.

Prije promjene vlasti, u ime države, postupak je vodio sadašnji ravnatelj DUUDI-a Tomislav Boban, te je na vrlo odgovoran način štitio interes RH. Promjenom vlasti, postupak su u ime AUDIO i DUUDI vodili Erik Mohorovičić, Mladen Pejnović, Alen Čičak i Ranko Ostojić.

Paralelno s time centar neometano posluje, a sumnjivom dokapitalizacijom grupa investitora uspijeva istisnuti Braunsbergera iz vlasništva (sa 50 posto na ispod jedna posto vlasništva), dok kreditne obveze ostaju na Braunsberger Holdingu u visini polovice kredita. Zbog toga je Braunsberger Holding podnio kaznenu prijavu protiv osoba i društva Focus Invest zbog prijevare.

Istovremeno, Focus Invest angažira tvrtku bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića MAGRA. Sklapaju ugovor o lobiranju kako bi stekli javna dobra bez naknade. Uz ovu tvrtku angažiraju, kako su pisali mediji, Rolanda Žuvanića zbog njegove bliskosti s Nevenom Mimicom i Ingrid Antičević Marinović. Tijekom tog razdoblja, pisali su portali, ove u javne i političke osobe, bile viđene na ručkovima sa Žuvanićem i Granićem u zagrebačkim restoranima. Najčešće u restoranu Mano.

Prethodnik DUUDI-a, AUDIO počinje pregovore s njima 2012. godine, te se angažira vještak koji izdaje originalnu procjenu od 7 milijuna kuna za zemljišta, no već sljedeće godine pod utjecajem lobiranja Granića i Žuvanića smanjuje procjenu na 5 milijuna kuna. Upravo je to bio jedan od razloga zašto se raspustio AUDIO informirao DUUDI.

Nakon što je Povjerenstvo na čelu s Rankom Ostojićem 2014. godine poništilo odluku Povjerenstva Vlade, 2015. godine angažira tvrtku Vještak doo da napravi novu procjenu. Temeljem takve procjene, zemljišta se prodaju za 55 eura po četvornom metru čime se direktno oštećuje proračun za 45 milijuna kuna. Suglasnost na ugovor dao je DORH, o čemu smo također pisali, ali se od utvrđivanja vrijednosti ogradio rekavši da je to u domeni DUUDI-a.

Zanimljivo je napomenuti kako tvrtka Vještak ima sjedište na Iblerovom trg 9, u prostorijama SDP-a, kako posluje isključivo s DUUDI-jem, ima godišnji promet od 400 000 kuna, a pokojni vlasnik Petar Stracenski, stručni je staž stekao tako što je procjenjivao imovinu SKH kada ju je preuzimao SDP.

Na kraju ove rekapitulacije, za koju smo dokumente donosili u ranijim tekstovima, valja napomenuti kako je evidentno kako su, nakon preuzimanja vlasti, SDP-ovi dužnosnici djelovali u interesu dijela ulagača, protiv kojih postoji kaznena prijava za prijevaru, kako bi im saniranjem pravnih nedostataka, omogućili imovinsku korist na štetu Republike Hrvatske.

Posebno je pitanje zbog čega DORH do promjene vlasti nije postupao po kaznenim prijavama? Ostaje za vidjeti hoće li DORH pokrenutu istragu protiv osoba i tvrtki umiješanih u ovu prijevaru? Valja se zapitati i to hoće li DUUDI pokrenuti reviziju procjene zemljišta i temeljem kaznenih prijava pokrenuti poništenje ugovora nastalih na štetu RH?

Neki od dokumenata iz ranijih tekstova

You may also like