Kriza utječe i na plinski posao, nestašica plina u Grčkoj

Glad grčke države za kešom ogolio je rezerve grčke plinske kompanije DEPA, pa se postavlja pitanje hoće li ta tvrtka imati čime platiti uvoz plina. DEPA je, kao i druge državne tvrtke i mirovinski fondovi sve svoje gotovinske rezerve u travnju stavila u centralnu grčku banku.

S obzirom da je država već objavila da nema novaca da otplati ratu MMF-u, može se zaključiti da je ostala bez novaca. DEPA nije sigurna što da učini, jer ako joj novac ne bude vraćen bit će prisiljena kontaktirati Gazprom i zatražiti reviziju uvjeta isporuke plina. Čelnik DEPA je na spekulacije u medijima kratko rekao da kompanija granatira opskrbu plinom. Grčka uvozi 99% plina i nafte. Procjenjuje se da će državi ove godine za uvoz energije biti potrebno 6,6 milijardi dolara, kada se u obzir uzmu prihodi od izvoza grčkih rafinerija. Gazprom Grčkoj prodaje 70% potrebnog plina, odnosno 1,7 milijardi m3, a nedavno je produžen ugovor za opskrbu u narednih deset godina.

Ostatak plina dolazi preko Turskog BOTAS-a i terminala u Revihoussai, od alžirskog Sonatracha. Izvori u Bruxellesu kažu da zemlja ne troši puno plina pa se vjerojatno neće suočiti s iznenadnim manjkovima, a razgovori s Gazpromom dali bi DEPA-i prostora da namakne nešto casha za plaćanje plina. To će biti teško ako se zemlja vrati na drahmu koja će vjerojatno devalvirati, a uvoz se plaća u dolarima. Skupi energent također će utjecati na pad potražnje, odnosno na neplaćanje. Cijene plina u Grčkoj i sada su među višima u Europi, pa tamošnja kućanstva plaćaju osmi najskuplji plin od 28 zemalja EU, piše Politico.

You may also like

0 comments