Kriza potražnje ponovno spustila cijenu nafte

Strah na tržištu
Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 25 dolara zbog zabrinutosti za potražnju koja se urušava zbog širenja koronavirusa, potiskujući u drugi plan najavljene poticaje za gospodarstvo.

Čelnici Zastupničkog doma američkog Kongresa odlučili su još danas ili najkasnije sutra usvojiti poticajne mjere ukupne vrijednosti 2.200 milijardi dolara kako bi hitno osigurali pomoć u uvjetima rasta broja smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom i kolapsa gospodarstva. U SAD-u je do sada registrirano 84.946 zaraženih i 1.259 smrtnih slučajeva od COVID-a 19.

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je u petak američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da će imati kinesku potporu u borbi protiv koronavirusa, dok je istovremeno Wuhan, kineski grad iz kojeg je krenula epidemija, otvoren za promet.

Kina je pak izvijestila o prvom slučaju lokalne transmisije koronavirusa u prošla tri dana ali i o 54 nova uvezena slučaja. Peking je naložio zrakoplovnim kompanijama da oštro smanje međunarodne letove, strahujući da bi putnici mogli ponovo pokrenuti širenje bolesti.

Skupina 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju obavezala se pak u četvrtak uložiti više od 5.000 milijardi dolara u svjetsko gospodarstvo kako bi ograničila gubitak radnih mjesta i primanja kućanstava zbog koronavirusa. G20 je poručio da će “učiniti sve što treba kako bi se pandemija zaustavila”.

Mjere koje vlade širom svijeta poduzimaju kako bi zaustavile virus rezultirale su snažim padom potražnje za naftom. Zamjenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin procijenio je da se zbog epidemije potražnja za naftom smanjila za 15 do 20 milijuna barela dnevno.

Pandemija koronavirusa izazvat će pad globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, izjavili su u petak čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), najavljujući dodatnu pomoć za zemlje-članice.

Podsjećaju da je MMF već najavio da je spreman iskoristiti svoje financijske kapacitete od ukupno 1.000 milijardi dolara kako bi podupro zemlje-članice. Međunarodni je zajmodavac najavio i da je spreman otpisati dio duga najsiromašnijim zemljama a danas su poručili i da će razmotriti dodatne opcije kako bi ublažili nestašicu stranih valuta u pojedinim zemljama.

Svaki mjesec karantene srezat će za dva postotna boda godišnju stopu rasta najvećih gospodarstava svijeta, objavila je danas odvojeno Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj.

Grupa za istraživanje nafte i plina JBC Energy objavila je da je “drastično” snizila prognozu potražnje za naftom u ovoj godini i sada očekuje da njezin pad u prosjeku za više od 7,4 milijuna barela dnevno. Budući da je tri milijarde ljudi zatvoreno u svojim domovima, svjetska potražnja za naftom mogla bi se smanjiti i 20 posto, naglasio je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol. Stoga je pozvao velike proizvođače poput Saudijske Arabije da pomognu stabilizirati naftna tržišta.

Saudijska Arabija pokušava pronaći kupce nakon urušavanja sporazuma o ograničenju opskrbe, povećavajući tržišni udio na račun konkurencije povećanjem proizvodnje nakon što je Rusija odbila dodatne rezove zbog epidemije koronavirusa. Analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg drži da će se Saudijci oglušiti na pozive čelnika IEA-e.

Čelnik ruskog državnog stabilizacijskog fonda Kiril Dmitrijev izjavio je pak danas da bi vodeći proizvođači mogli sklopiti novi sporazum o ograničenju opskrbe ako im se pridruže i druge zemlje.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 26,04 dolara, što znači da je pala 90 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments