Kriza potpore slovenske vlade

Ljubljana – Slovenska koalicijska vlada premijera Mira Cerara uživa potporu samo 22 posto birača, dok je 52 posto ocjenjuje negativno, što je najgori rezultat od početka godine, pokazala je anketa koju je u utorak objavilo ljubljansko  Delo.

Znatan pad potpore vladi u redovitom mjesečnom istraživanju provedenom prošlog tjedna slijedio je nakon dva skandala koji su kompromitirali dvoje ministara i neslaganja u Cerarovoj trostranačkoj koaliciji. Nova ministrica obrazovanja Klavdija Markež podnijela je ostavku samo dva dana nakon imenovanja zbog osnovanih sumnji da je plagirala svoj magistarski rad, a premijer je zatražio ostavku ministra obrane Janka Vebera, što je on odbio, pa bi o njegovoj sudbini u četvrtak morao odlučivati parlament na izvanrednom zasjedanju.

Slučaj ministra Vebera poremetio je i odnose u Cerarovoj koaliciji jer je iza ministra u obranu čvrsto stala stranka Socijalnih demokrata (SD), pa postoji i mogućnost da ona napusti vladu u slučaju Veberove smjene. Vebera sumnjiče za zloporabu vojno-obavještajne službe kojoj je naredio analizu moguće prodaje Telekoma Slovenije, državne tvrtke koju je vlada stavila na listu za privatizaciju, što je Cerar označio prekoračenjem njegovih ministarskih ovlasti i zadiranjem u civilnu sferu.

Niže ocjene u odnosu na prethodni mjesec u anketi Dela na 600 ispitanika dobili su i sam Cerar kao premijer, te njegova Stranka modernog centra (SMC), ali pada potpora i raspoloženje javnosti prema političarima i strankama općenito, pokazali su rezultati. Cerarova stranka unatoč padu još je vodeća stranka po popularnosti s potporom od 10,1 posto. Na drugom je mjestu Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša, ali je njezina potpora u padu.

Manje ocjene nego u ožujku dobili su i predsjednik države Borut Pahor te povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc, po popularnosti vodeći slovenski političari, a u padu je i popularnost Cerara za čiji je stranku na lanjskim parlamentarnim izborima glasovalo više od trećine birača, pa je, u ocjenjivanju od 1 do 5, dobio mjesečnu ocjenu 2,97.

You may also like