Kriza opskrbe će se nastaviti, u Jemenu novi sukobi oko LNG terminala

Koalicija koju vodi Saudijska Arabija u utorak je pokrenula plan rezolucije u UN-u kojim upozorava šijitske pobunjenike povezane s Iranom da se povuku iz predjela koje kontroliraju.

Borci mjesnih sunitskih plemena su u utorak zauzeli jedini plinski terminal zemlje, koji je obustavio sve aktivnosti. Terminalom u Belhafu, na jugu zemlje, upravlja kompanija Yemen LNG, koju djelomično kontrolirala francuski Total. U New Yorku bi Vijeće sigurnosti UN-a tijekom dana trebalo izglasati plan rezolucije kojim se zahtijeva povlačenje pobunjenika iz regija koje kontroliraju diljem zemlje.

Tekstom se predviđa embargo na oružje tim pobunjenicima i ciljane sankcije protiv Abdel Malik Al-Houthija, šefa jemenskog šijitskog pokreta Ansarulah i Ahmeda Ali Abdalah Saleha, sina bivšeg predsjednika Saleha koji je danas povezan s pobunjenicima. Plan rezolucije su predali Jordan i arapske Zaljevske zemlje, ali on bi mogao izazvati veto Rusije koja održava prijateljske odnose s Iranom, koji je i sam sklon šijitskim pobunjenicima Houthijima. Od 26. ožujka koalicija 9 arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije vrši zračne napade na pobunjenike u Jemenu, siromašnoj i nestabilnoj zemlji arapskog poluotoka. Šesnaest šijitskih pobunjenika je ubijeno u Jemenu u napadu motorom-bombom i iz zasjede koju su postavili borci skloni šefu države u pokrajini Lahj, rekli su u utorak vojni izvori.

Na jugu Jemena traju žestoki sukobi snaga koje podržavaju predsjednika Abd Rabbo Mansur Hadija koji je izbjegao u Saudijsku Arabiju i šijitskih milicija Houthi, koji pokušavaju preuzeti kontrolu nad cijelom zemljom. Atentat motorom-bombom je izveden tijekom noći na položaj pobunjenika u središtu grad Houta, kada je ubijeno 10 i ranjeno 12 osoba, izvijestili su vojni izvori. Borci su sjeverno od Houte iz zasjede napali vozilo pobunjenika i ubili 6 i ranili jednoga, dodali su ti izvori. (Agencije)