Kriza oko Irana podigla cijenu nafte

U očekivanju mirovnih pregovora
Cijene nafte blago su porasle u utorak na međunarodnim tržištima, zadržavši se iznad 72 dolara pod utjecajem eskalacije napetosti između SAD-a i Irana i očekivanja da će vodeći proizvođači nastaviti ograničavati opskrbu i u drugoj polovini godine.

“Cijene nafte podiglo je zaoštravanje napetosti između SAD-a i Irana, uz naznake da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nastaviti ograničavati proizvodnju”, tumači Jasper Lawler iz London Capital Groupa.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u ponedjeljak Iranu “velikom silom“ ako napadne američke interese na Bliskom istoku. Prijetnja je uslijedila nakon raketnog napada na glavni grad Iraka Bagdad budući da Washington sumnja da su ga organizirale paravojne postrojbe povezane s Iranom. Iran je danas izjavio da neće pokleknuti pod američkim pritiskom i da ne želi razgovarati u trenutnim okolnostima.

Irački ministar nafte upozorio je da pojačavanje napetosti na Bliskom istoku predstavlja izazov za stabilnost svjetskih tržišta sirove nafte. Smatra također da bi OPEC trebao otvoriti put “novom sporazumu” koji će poduprijeti stabilnost i cijene, ne ulazeći u pojedinosti.

Napetost se vremenski poklopila s koordiniranim smanjenjem opskrbe koje provode OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom i drugi proizvođači kako bi poduprli cijene. Saudijska Arabija izrazila je spremnost da nastavi smanjivati ​​proizvodnju do kraja godine. OPEC-ov redovni sastanak o proizvodnoj politici održat će se krajem lipnja ili početkom srpnja. Tješnja ponuda na tržištu dodatno je zaoštrena zatvaranjem velikog naftovoda u Nigeriji i prekidima opskrbe iz Rusije.

Značajniji rast cijena zakočila su pak strahovanja od posustajanja svjetskog gospodarstva zbog produljenog trgovinskog rata Washingtona i Pekinga. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 72,47 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Irak će poslati izaslanstva u Washington i Teheran u pokušaju da “zaustave napetosti” između Sjedinjenih Država i Irana koje prijete da prerastu u rat na Bliskom istoku, rekao je u utorak premijer Adel Abdul Mahdi.

U Iraku nema skupina koje žele novi rat, rekao je premijer dva dana pošto je raketa pala blizu američkog veleposlanstva u Bagdadu u Zelenoj zoni, dobro osiguranoj četvrti u kojoj su zgrade iračke vlade i diplomatske misije.

Potez Sjedinjenih Država koje su pojačale svoju vojnu nazočnost u Zaljevu, omogućio je otklanjanje opasnosti iranskih napada na Amerikance, rekao je u utorak šef Pentagona Patrick Shanahan. “U razdoblju smo visokog rizika i naš zadatak je spriječiti iranske loše poteze”, dodao je privremeni ministar obrane koji tijekom poslijepodneva treba informirati iza zatvorenih vrata američke parlamentarce o trenutačnim napetostima između Sjedinjenih Država i Irana.

Shanahan je naglasio ozbiljnost informacija Trumpove administracije u opravdanjima slanja na Bliski istok nosač zrakoplova, bombardera B-52 i sustava projektila Patriot. “Razgovarali smo o prijetnjama i bilo je napada”, rekao je govoreći o nedavnim sabotažama četiriju brodova u Zaljevu, na koje su upozorili Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

“Želim naglasiti vjerodostojnost informacija”, dodao je. Naše mjere su bile oprezne i otklonili smo opasnost napada na Amerikance. Na pitanje o izjavama predsjednika Donalda Trumpa koji je u ponedjeljak navečer ublažio izjave i prijetnje koje predstavlja Iran, Shanahan je odgovorio da “opasnost postoji i držimo je pod kontrolom”.

To ne znači da su nestale prijetnje koje smo utvrdili”, dodao je. “Naš odgovor je oprezan i dao je Irancima vremena da razmisle”. Šef Pentagona Shanahan i šef glavnog stožera general Joe Dunford moraju informirati u utorak zastupnike dvaju domova Kongresa.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država su se intenzivirale od kada je administracija Donalda Trumpa upisala Čuvare Revolucije na svoj crni popis “terorističkih organizacija” i pojačala sankcije Teheranu.

You may also like

0 comments