Kritike UN-a Uniji i SAD-u zbog izbjeglica

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad al-Husein u srijedu je kazao da je šokiran represivnimm politikama u Europi i SAD-u, posebice sve strožijim postupanjem prema migrantima.
“U SAD-u, šokiran sam izvješćima migranata da ih se zaustavlja na južnim granicama, uključujući i djecu, te ih se pritvara u nehumanim uvjetima, ponekad borave i u prostorijama gdje je temperatura ispod nule, a neka mlađa djeca se drže odvojeno od obitelji”, rekao je povjerenik.

Također je izrazio žaljenje zbog neizvjesnosti oko programa DACA (Deffered Action for Childgood Arrivals) koji od deportacije štiti oko 700.000 ilegalnih imigranata, tzv. “sanjara”, većinom mladih Hispanaca.

Administracija Donalda Trumpa želi dokinuti DACA-u, a Kongres za sada ne uspijeva donijeti zakon i riješiti sudbinu “sanjara”. U mnogim europskim zemljama, nastavio je al-Husein, sada političkom scenom sada dominiraju “rasizam, ksenofobija i poticanje na mržnju”, kao što je to pokazala izborna kampanja u Italiji. “Duboko sam zabrinut sadašnjim premještanjem fokusa u zemljama EU-a na sprečavanje dolazaka migranata u Europu i na žurbu da ih se deportira”, kazao je al-Husein.

Vraćanjem migranata s njezinih granica, EU riskira da njihovu sigurnost prepusti zemljama poput Libije, gdje ih čeka stvarni rizik od mučenja, seksualnog i svog drugog nasilja.

Posebno je osudio namjeru Austrije da zatvori muslimanske škole i džamije te protjera ilegalne migrante, kao i namjeru Mađarske da ograniči djelovanje neprofitnih udruga koje žele pomagati migrantima.

You may also like

0 comments