Kriptovalutom protiv sankcija, pad električne mreže

Bitcoin
Sve češći prekidi napajanja električnom energijom u Iranu otvaraju prostor za nagađanja: jesu li krivi rudnici Bitcoina? Teheran želi kriptovalutom doskočiti američkim sankcijama.

U Iranu nedostaje puno toga, ali električna energija nije nešto u čemu ta zemlja oskudijeva. No, u posljednje vrijeme se građani većih gradova žale na neobično mračne ulice. Već više od tjedan dana u nekoliko milijunskih gradova, uključujući i Teheran, dolazi do povremenog isključivanja ulične rasvjete. Vlasti u milijunskom gradu Karaju, koji se nalazi 40 kilometara zapadno do Teherana, priopćile su da bi se na taj način trebalo smanjiti prekide opskrbe strujom za kućanstva. Dodaje se da je mreža električne energije jako opterećena u cijeloj zemlji.

130 kilometara južno od Karaja, u gradu Ghomu, građani su neposredno pred nestanak struje informirani sms porukama. Nagađa se da struje nedostaje u cijeloj zemlji zbog proizvodnje kriptovalute Bitcoina. Jer, kriptovalute kao što je Bitcoin već dugo su omiljene u Iranu. „Nije potrebno mnogo iskustva da bi se proizveo Bitcoin”, tvrdi u izjavi za DW stručnjak za kriptovalute iz Teherana Zija Sadr. „Svatko tko ima nešto iskustva s kompjutorima i ima pristup industrijskim postrojenjima, gdje se ne primijeti velika potrošnja električne energije, može se priključiti. To je za mnoge u Iranu fantastična mogućnost da zarade novac.”

Za tzv. „rudarenje” jednog jedinog Bitcoina je prema službenim iranskim informacijama potrebno električne energije kao za godišnju potrebu 24 kućanstva u Teheranu. U Iranu, koji je bogat sirovinama, cijene električne energije su subvencionirane od države i samim tim niske. Iran je pod američkim sankcijama otkrio kriptovalutu kao moguću alternativu američkom dolaru. U kolovozu 2019. vlada u Teheranu je uvela licencu za stvaranje kriptonovca. Njezin plan je kupovati kriptovalute i tako financirati uvoz. Konkretno, Središnja banka bi trebala biti neka vrsta posrednika, koji bi uvoznicima stavljao na raspolaganje svježe iskopane Bitcoine.

Poduzeća iz Kine, jedne od rijetkih zemalja koja usprkos američkim sankcijama nije prekinula trgovinske odnose s Iranom, su ušla u posao. „Kinezi su daleko odmakli u proizvodnji kriptovaluta u odnosu na nas. Oni proizvode „mining-hardware”, kompjutore za proizvodnju kriptovaluta i imaju više iskustva”, kaže stručnjak Zija Sadr.

U studenom 2019. su iransko-kineski investitori otvorili rudnik Bitcoina u gradu Rafsandžanu, oko 900 kilometara južno od Teherana. Samo ovoj tvrtci je po satu potrebno 175 megawata električne energije. To je količina koja bi bila dovoljna za 50.000 kućanstava u Afganistanu – i to za cijelu godinu. Tako je masovni porast potrošnje električne energije opteretio nacionalnu električnu mrežu, koja je ionako u lošem stanju.

A pored licenciranih rudnika Bitcoina u pogonu su i ilegalni. Sve je više izvještaja od sredine siječnja u vezi s otkrivenim ilegalnim rudnicima. Samo u industrijskom gradu Raju, oko 15 kilometara južno od glavnoga grada, otkriveno je 500 ilegalnih mining-računala. Navodi se da su u državnim racijama otkriveni deseci tisuća kompjutora. Da bi se smanjila potrošnja struje u hladnom razdoblju 14. siječnja su čak i licencirani proizvođači Bitcoina morali obustaviti aktivnosti.

Stručnjaci i aktivisti za zaštitu okoliša između ostalog sumnjaju da je proizvodnja Bitcoina glavni krivac za prekide napajanja električnom energijom. Nedostatak investicija u električnoj mreži i loše poslovanje igraju ogromnu ulogu, napisao je stručnjak za okoliš Kaveh Madani. On je od 2017. do 2018. bio potpredsjednik iranske Službe za zaštitu okoliša.

Loše je odrađen posao i kod licenciranja Bitcoin-računala. „Plan sa Središnjom bankom nikada nije u praksi proveden. Koliko ja znam ona do sada nije otkupila nijednu digitalnu valutu, koju bi upotrijebila za uvoz”, kaže stručnjak za Bitcoin Zija Sadr za DW. „Kada su izdane licence za kripto-računala, nisu uspostavljena pravila za cijene električne energije. Vlada bi sada to korigirala i podigne cijene. Ali, to se neće svidjeti kineskim investitorima.”

You may also like

0 comments