Kriminal koji je SOA istraživala bio je u Atlantskoj plovidbi

Tvrtka u kojoj je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) otkrila kriminal i o tome izvjestila tužiteljstvo po pisanju medija je dubrovačka brodarska kompanija Atlantska plovidba.

Pojedini mediji objavili su tu informaciju pozivajući se na neslužbene izvore iz sigurnosne službe i dubrovačke policije, no službenu potvrdu o kojoj je kompaniji riječ nije se moglo dobiti od Državnog odvjetništva (DORH), koje je navelo tek da je postupanje u tijeku. DORH je u odgovoru Hini poručio da je izvješće SOA-e dostavio nadležnom državnom odvjetništvu koje je odmah od nadležne policijske uprave zatražilo provedbu kriminalističkog istraživanja.

SOA je u nedjelju objavila javno izvješće o svojem radu za 2015. u kojem navodi da je otkrila kriminal u jednoj kompaniji u značajnom državnom vlasništvu. Prikupila je podatke da su prilikom privatizacije velikog trgovačkog društva, u kojemu je Hrvatska značajni suvlasnik, odgovorne osobe zlorabile položaj i ovlasti, čime su stekle znatan broj dionica na štetu društva i tako postale njegovi značajni dioničari.To su provodili tako da su knjigovodstveno prikazali da je trgovačko društvo posudilo stotinjak milijuna kuna drugim trgovačkim društvima kao pozajmicu, a taj su novac u stvari koristili za kupovanje dionica društva za svoj interes.

Dionice su kupovali na svoje ime i na ime pouzdanih osoba. Financijsku korist koristili su za daljnju kupovinu dionica na otvorenom tržištu, a vraćanje duga društvu, odnosno prikrivanje takvog sumnjivog postupanja, proveli su donošenjem odluka o uplati dividende sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital društva, objavila je SOA. Iz Atlanske plovidbe neslužbeno su najavili da će se tijekom dana očitovati o tom slučaju.

You may also like