Home Europska unija Krijumčari migranata zaradili 3 do 6 milijardi dolara u prošloj godini

Krijumčari migranata zaradili 3 do 6 milijardi dolara u prošloj godini

by Agencije

Kriminalne krijumčarske mreže zaradile su u 2015. između 3 i 6 milijarda eura na krijumčarenju migranata, priopćio je u ponedjeljak Europol, upozorivši da bi se taj broj mogao udvostručiti, pa i utrostručiti, nastavi li se migracijska kriza dosadašnjim ritmom.

Oko 90 posto od više od milijuna migranata koji su u 2015. ilegalno ušli u Europu koristili su se “uslugom posredovanja”, rekao je ravnatelj Europola Rob Wainwright na tiskovnoj konferenciji u Den Haagu, gdje je sjedište te organizacije, dodajući da su “usluge većinom pružale kriminalne skupine (…) koje su ostvarile veliku zaradu”. Iznoseći podatak o 3 do 6 milijarda eura koliko su zaradili krijumčari, Wainwright je rekao da će se “taj broj udvostručiti i utrostručiti ako se intenzitet sadašnje migrantske krize nastavi u ovoj godini”. Desetci tisuća migranata već su ušli u Europu u 2016., dodao je.

Organizacija je zbog toga “uvrstila suzbijanje krijumčarenja u svoje glavne zadaće”, rekao je u prigodi osnivanja odjela koji će njezinim članicama pomagati u razbijanju krijumčarskih mreža koje izvlače korist iz najgore migrantske krize u Europi od Drugog svjetskog rata. Zadaća Europskog središta za suzbijanje krijumčarenja migranata (EMSC) je podupirati zemlje članice u otkrivanju i razbijanju krijumčarskih mreža, napose putem identifikacije i razmjene informacija.

Europol kaže da posjeduje informacije o gotovo 40.000 ljudi za koje se sumnja da su umiješani u krijumčarenje migranata. Osumnjičeni dolaze iz više od sto zemalja, uglavnom iz Bugarske, Egipta, Madžarske, Iraka, Kosova, Pakistana, Poljske, Rumunjske, Srbije, Sirije, Tunisa i Turske. Europolov odjel EMSC usmjerit će svoje djelovanje na dva grada presudna za migrantsku krizu – Cataniju (u Italiji) i Pirej (u Grčkoj). Po podatcima Europske agencije za vanjske granice (Frontex), 140.000 migranata je od početka 2016. ilegalno ušlo u Europu a čini se da priljev izbjeglica i migranata neće jenjati do kraja godine.

Related Posts