Tečaj dolara u petak je na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu u dva tjedna prema košarici valuta, bilježeći tako najveći dvotjedni uspon od veljače temeljem stajališta da je američka središnja banka Fed i dalje na putu da podigne kamatne stope prije ostalih značajnijih središnjih banaka.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, uvećan je za 0,2 posto, na 94,442 boda, najvišu razinu od 28. travnja. Euro je prema dolaru oslabio 0,4 posto, skliznuvši na 1,1329 dolara, najnižu razinu u dva tjedna, uoči objave novih procjena Eurostata o gospodarskom rastu eurozone u prvome tromjesečju.

Dolar je skliznuo pak 0,2 posto prema jenu, na 108,52 jena, no drži se osjetno iznad najniže razine u 18 mjeseci od 105,55 jena na koju se spustila nakon što se japanska središnja banka BOJ na sjednici krajem travnja suzdržala od poduzimanja novih monetarnih poticaja.

Od početka godine dolar je bio pod pritiskom snažnih prodaja, zbog čega je početkom ovoga mjeseca skliznuo na najniže razine u 16 mjeseci, jer su splasnula očekivanja da će u ovoj godini barem dva puta biti povećane kamatne stope u SAD-u.

Dolaru je u četvrtak podršku pružila izjava predsjednika Fedova ogranka u Bostonu Erica Rosengrena da bi Fed trebao podići kamatne stope ako podaci potvrde da je u drugom tromjesečju situacija poboljšana na tržištu rada i po pitanju izgleda za inflaciju. Dodao je da su tržišta previše pesimistična u vezi gospodarstva.

Američka bi valuta mogla biti izložena novim pritiscima u odnosu na glavne rivale poput jena ako američki gospodarski pokazatelji budu slabiji od očekivanja, a što bi moglo zadati nove glavobolje japanskim vlastima koje su uspjele zauzdati aprecijaciju jena prijetnjama da će po potrebi intervenirati. “Japanske vlasti mogu nastaviti s verbalnim upozorenjima pa čak i intervenirati, no fundamenti i dalje upućuju na snažniji jen, a to je stajalište koje je, čini se, zauzelo mnogo špekulatora”, kazao je Junichi Ishikawa, valutni analitičar u tvrtki IG Securities.

Related Posts