Krenula je razmjena ruskog oružja za naftu

Rusija je ukinula zabranu izvoza sofisticiranog sustava protuzračne obrane Iranu, potvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Isporuka projektila S-300 prekinuta je 2010., kad su na snagu stupile UN-ove sankcije Teheranu.Kremlj je potvrdio u utorak da se sporazum nafta za robu između Rusije i Irana provodi te da su uklonjene sve zakonske zapreke da Moskva isporuči Teheranu raketne sustave S-300.

Iz ruskog ministarstva obrane potvrđeno je da su oružje spremni dostaviti odmah. Time je otvoren put za razmjenu raketa za naftu, što znači da bi Moskva mogla imati prednost u utrci da se iskoristi moguće ukidanje sankcija Iranu. Zbog te odluke američki dražvni tajnik John Kerry izrazio je zabrinutost svome ruskom kolegi. Ruska odluka o razmjeni raketa za naftu mogla bi značiti i kršenje postojećih sankcija Iranu, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je iznijeti bilo kakve detalje ugovora o razmjeni dobara. Međutim, upitan je li visoki dužnosnik ministarstva vanjskih poslova bio u pravu kad je u ponedjeljak rekao da je razmjena počela, Peskov je rekao: “Apsolutno. Naravno.” Peskov je također rekao da više nema zakonskih zapreka za isporuku obrambenih sustava S-300 Iranu nakon što je predsjednik Vladimir Putin potpisao u ponedjeljak ukaz kojom se ukida zabrana takvih isporuka. Iran se nada da će već ove godine dobiti raketni sustav S-300, izjavio je u utorak u Moskvi tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Šamhani. “Mislim da će biti isporučen ove godine”, rekao je Šamhani na sastanku tajništva nacionalnih Vijeća sigurnosti zemalja sigurnosti i promatrača Šangajske organizacije za suradnju.

Putin je u ponedjeljak potpisao ukaz kojim se ukida ruska zabrana isporuke raketa S-300 Iranu, priopćio je Kremlj, ne spominjući prodaju ni mogućnost isporuke odmah, no informacija o predsjednikovu ukazu teoretski otvara put mogućoj isporuci morskim, kopnenim ili zračnim putem. Iran je početkom mjeseca sa svjetskim silama postigao okvirni sporazum o svojem nuklearnom programu koji, bude li sve išlo prema dogovoru, predviđa postupno ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu. Američki državni tajnik John Kerry izrazio je zabrinutost svojem ruskom kolegi zbog odluke Moskve da ukine zabranu isporuke raketa Iranu, a Izrael je tu odluku osudio.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev 2010. je zabranio isporuku spomenutog tipa projektila Iranu, u skladu s rezolucijom 1929 UN-a, kojom se Teheran sankcionira zbog nuklearnog programa. (HRT/Agencije)