Kremlj žali što Moskva i Washington gube vrijeme umjesto da poprave odnose

Rusija i Sjedinjene Države “gube vrijeme” umjesto da normaliziraju odnose, izrazio je u četvrtak žaljenje glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Glasnogovornikove izjave svjedoče da Moskva gubi strpljenje nakon najave američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom kampanje o približavanju Rusiji koja se tri tjedna nakon njegova preuzimanja dužnosti još nije provela u djelo.

“Ima puno problema i gubimo vrijeme budući da ih ne rješavamo”, rekao je Peskov novinarima.

“Neki problemi su takvi da ih ni Sjedinjene Države ni Rusija sami ne mogu uspješno riješiti”, kazao je.

Veze Washingtona i Moskve naglo su se pogoršale u vrijeme mandata Baracka Obame nakon ruske aneksije Krima 2014., potaknuvši četvrt stoljeća nakon pada SSSR-a takozvani drugi hladni rat Rusije i SAD-a.

Ruske vlasti su se bile ponadale da će Trump ubrzo ukinuti gospodarske sankcije i da će popustiti napetost u njihovim vezama.

“Još se nadamo da će se, prije ili kasnije, pokrenuti proces uspostave normalnih veza (…) s Washingtonom”, istaknuo je Peskov.

Dmitrij Peskov je dao izjavu nekoliko sati prije prvog susreta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njegova novog američkog kolege Rexa Tillersona u Bonnu, u prigodi održavanja sastanka G20.

Susret se događa u času kada je Trump u središtu polemike zbog navodnih kontakata pojedinih njegovih bliskih suradnika s ruskim čelnicima.

(Agencije)

You may also like

0 comments