Home Energetika Kremlj pozdravlja imenovanje Rexa Tillersona

Kremlj pozdravlja imenovanje Rexa Tillersona

by Petra Rajković

Kremlj je u utorak pozdravio imenovanje Rexa Tillersona, šefa ExxonMobila, za novog američkog državnog tajnika, ocijenivši da je riječ o “profesionalcu” koji ima “dobre radne odnose” s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Ruski dužnosnici, ne samo predsjednik, imaju dobre odnose, radne odnose s Tillersonom. On je čvrsta osoba. Jako je profesionalan u svojem području”, rekao je glasnogovornik Kremlja Jurij Ušakov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da je Tillerson “pragmatičan”.

“Nadamo se da će taj pragmatizam biti solidna osnova za razvoj rusko-američke suradnje na uzajamnu korist i rješavanje međunarodnih problema”, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu.

“Spremni smo surađivati s bilo kime tko želi razvijati odnose na ravnopravnoj osnovi s Rusijom”, dodao je.

Tillerson (64) jako dobro poznaje Rusiju gdje je kao šef najveće naftne kompanije na svijetu često sklapao poslove.

Budući američki predsjednik Donald Trump izabrao je Tillersona za državnog tajnika u svojoj administraciji zbog “dubokog razumijevanja geopolitike”. Izabrani predsjednik pohvalio je Tillersona kao jednog od najuspješnijih svjetskih biznismena. “Rex Tillerson je utjelovljenje američkog sna. Teškim radom, predanošću i pametnim poslovanjem, Rex je napredovao stepenicu po stepenicu i postao izvršni direktor Exxona, jedne od najvećih svjetskih kompanija”, poručio je Trump.

Multinacionalna naftna kompanija ExxonMobil osma je svjetska kompanija po ostvarenom prihodu.

Kao državni tajnik Tillerson će se fokusirati na jačanje američkih savezništava i “zaštitom nacionalnih interesa i osnažiti moć, sigurnost i suverenitet Sjedinjenih Država”, poručio je Trump.

“Rex zna kako upravljati globalnim poslovnim carstvom, što je ključno za uspješno vođenje State Departmenta, a njegovi odnosi sa svjetskim čelnicima bez premca su”, naglasio je Trump.

Tillerson se protivio sankcijama protiv Rusije, a Putin mu je prije tri godine uručio i odličje prijateljstva pošto je Exxon uspješno realizirao nekoliko projekata u Rusiji.

Tillersonova nominacija objavljena je samo nekoliko dana pošto je CIA optužila Rusiju u upletanje u američke izbore u Trumpovu korist. Budući predsjednik te je optužbe nazvao smiješnima.

Šef ExxonMobila “više je vremena proveo s Putinom nego bilo koji drugi Amerikanac, osim možda Henryja Kissingera”, rekao je John Hamre iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Ako Trump svog državnog tajnika vidi kao sposobnog i dinamičnog, kritičari, od uglednog republikanca Johna McCaina do aktivista za zaštitu okoliša, imaju cijelu listu primjedbi i sumnji, uključujući i ideju postavljanja naftaša na čelo američke diplomacije u vrijeme provedbe sporazuma o zaštiti klime.

McCain kaže da Tillersonove bliske veze s Putinom “izazivaju zabrinutost”.

“Putin je razbojnik, zlostavljač i ubojica i tko ga opisuje drugačije, laže”, ističe McCain.

Tillerson i Putin upoznali su se devedesetih godina kada je Amerikanac nadgledao Exxonov projekt na Sahalinu i ojačali svoje veze kad je Putin preuzeo vlast nakon ostavke Borisa Jeljcina 1999. godine.

Njihova povezanost okrunjena je povijesnim ugovorom koji je Exxon sklopio s ruskim energetskim divom Rosneftom za istraživanja u Sibiru i na Arktiku. Posao vrijedan 3,2 milijarde dolara, a moguće i stostruko više bude li pronađena nafta, zaustavljen je zapadnim sankcijama protiv Rusije.

(Agencije)

Related Posts