Kremlj je u petak osudio NATO-ov poziv za članstvom u toj instituciji upućen Crnoj Gori, uz komentar da bi takav potez mogao zaoštriti geopolitičke napetosti u Europi.

“Općenito gledajući, naše stajalište je da je daljnje širenje NATO-a negativan proces”, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Taj proces ne pridonosi ničemu sa stajališta europske sigurnosti. Naprotiv, takav bi proces mogao pridonijeti porastu napetosti na kontinentu”, kazao je.

Crna Gora je u četvrtak u Bruxellesu potpisala protokol o pristupanju NATO-u, čija će članica postati nakon što se dovrši postupak ratifikacije u svih 28 zemalja članica. “To je povijesni dan za Savez, za Crnu Goru i stabilnost zapadnog Balkana. Primanje Crne Gore u NATO-u potvrđuje da vrata Saveza ostaju otvorena i ovo je novi korak u vrlo uspješnoj politici proširenja koja je pridonijela stabilnosti, miru, sigurnosti, a sada će i Crna Gora biti dio Saveza”, rekao je tom prigodom glavni tajnik Jens Stoltenberg.
Stoltenberg je rekao da ovim korakom posao nije dovršen u pogledu reformi te pozvao crnogorske vlasti da nastave s tim procesom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, komentirajući najavu da bi se Vijeće Rusija-NATO trebalo sastati prije summita NATO-a ovog ljeta u Varšavi, rekao je da se o tom najprije treba razgovarati s Moskvom. Stoltenberg je u petak rekao da 28 članica NATO-a koje su zahladile odnos s Moskvom zbog ukrajinske krize, žele organizirati novi sastanak s Rusijom prije održavanja summita u Varšavi predviđenog za srpanj.

Related Posts