Predsjednik Rusije Vladimir Putin će najvjerojatnije podržati prijedlog premijera Dmitrija Medvedeva o proširenju liste zemalja na koje se odnosi embargo na uvoz prehrambenih proizvoda, izjavio je u utorak, 4. kolovoza, glasnogovornik šefa ruske države Dmitrij Peskov.

„To možemo pretpostaviti s velikom dozom vjerojatnosti, jer, ponavljam, u ovom slučaju je osnovni princip recipročnosti”, izjavio je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje hoće li šef države podržati prijedlog Vlade o proširenju liste država na koje se odnose sankcije, ako takav prijedlog bude iznesen, prenosi RIA „Novosti”.

Ranije u utorak premijer Rusije Dmitrij Medvedev je izjavio da je moguće da će se Vlada obratiti predsjedniku Vladimiru Putinu s molbom da proširi listu zemalja na koje se odnosi embargo na uvoz prehrambenih proizvoda. Prema podacima izvora iz Ministarstva poljoprivrede, lista država na koje se odnose ruske kontrasankcije može biti proširena za sedam zemalja koje su se priključile sankcijama protiv Rusije, prenosi Russia Beyond the Headlines.

Krajem srpnja sedam zemalja Europe odlučilo je da na godinu dana produži režim sankcija EU protiv Krima i Sevastopolja. To su: Crna Gora, Albanija (kandidati za ulazak u EU), Island, Norveška, Lihtenštajn (koje ulaze u europsku zonu slobodne trgovine), kao i Ukrajina i Gruzija.

Sudjelovanje Rusije je potrebno u rješavanju mnogih međunarodnih problema. Zbog toga Moskva ne treba biti izolirana, izjavio je talijanski premijer Matteo Renzi u intervjuu za „Nikkei”, a prenosi „TASS”.

„Ne treba dopustiti izolaciju Rusije. RF je sada u sukobu sa SAD-om i Europskom unijom zbog situacije u Ukrajini, međutim, u isto vrijeme ona je važan partner u rješavanju problema terorizma na Bliskom Istoku, posebno u suprotstavljanju ekstremističkim grupama kao što je ʼIslamska Državaʼ”, rekao je Renzi, dodajući da „ima smisla nastaviti dijalog s Moskvom”.

Prethodno je Renzi tijekom službene posjete Japanu na pregovorima s premijerom Shinzom Abeom istaknuo važnost dijaloga s Rusijom u vezi s krizom u Ukrajini. On je tada izjavio da „po pitanju suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine kompromis je malo moguć, međutim, uključivanje Rusije u rješavanje međunarodnih problema je od velike važnosti”. S druge strane, predsjednik japanske Vlade je naglasio da je „vrlo važno da Rusija bude uključena u rješavanje problema u regiji i da bude prisutna za pregovaračkim stolom”.

Talijanski premijer je tijekom svog obraćanja na berlinskom sveučilištu 1. srpnja izjavio da je europska politika sukoba s Rusijom „politička greška i kulturno zlodjelo”.

Related Posts