Kreću direktni pregovori u Siriji

Prvi puta nakon osame
Sukobljene strane u sirijskome građanskom ratu sjest će za isti stol prvi put nakon osam i pol godina krvoprolića kako bi zajedno radili na novom ustavu.

U srijedu u podne 150 predstavnika, po 50 iz vlade, oporbe i civilnog društva, pokrenut će pregovore u Ženevi uz posredništvo Ujedinjenih naroda. Rusija i Iran, saveznici sirijske vlade, i Turska, koja podržava oporbu, smatraju ovaj tzv. Ustavni odbor prilikom za izgradnju povjerenja i približavanje širem političkom procesu koji bi mogao okončati sukob.

– Pozivamo strane da postignu sporazum, rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov na tiskovnoj konferenciji u utorak navečer u švicarskom sjedištu UN-a nakon sastanka sa svojim kolegama iz Turske i Irana te UN-ovim izaslanikom za Siriju Geirom Pedersenom.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif obećao je da se tri regionalne sile neće miješati u proces, a njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu rekao je da je optimističan, ali svjestan da će razgovori biti teški.

Tri regionalne sile neće sudjelovati u međusirijskim pregovorima. UN-ov izaslanik Pedersen upozorio je ovaj tjedan da”Ustavni odbor ne može i neće sam riješiti sirijski sukob”. Osim na pregovorima, povjerenje se mora izgraditi i na terenu, a to posebice uključuje nalaženje rješenja za tisuće ratnih zarobljenika i otetih osoba, kazao je norveški diplomat.

Sirijski kurdski borci povukli su se sa sirijsko-turske granice uoči roka dogovorenog između Moskve i Ankare, rekao je u utorak ruski ministar obrane. Viši pomoćnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana rekao je da će Ankara i Moskva u zajedničkim patrolama provjeriti jesu li se kurdske snage (YPG) zaista povukle iz područja. Prema prošlotjednom dogovoru turskog i ruskog predsjednika, sirijske pogranične snage i ruska vojna policija trebale su potisnuti kurdske snage 30 kilometara južno od granice do utorka u 18 sati.

Dogovorom postignutim u ruskom crnomorskom gradu Sočiju nastavio se osnažen je prekid vatre uspostavljen američkim posredovanjem koji je zaustavio tursku ofenzivu u sjeveroistočnoj Siriji pod nazivom ‘Operacija mirno proljeće’ protiv milicije YPG koju Ankara smatra terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim pobunjenicima u jugoistočnoj Turskoj. Nakon isteka roka u utorak navečer uski pojas od 10 kilometara na sirijskoj strani granice trebaju početi nadzirati zajedničke ophodnje ruskih i turskih snaga.

You may also like

0 comments