Kreće javno savjetovanje o digitalnom euru

ECB
Europska središnja banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog eura i planira testirati ideju pilot-projektom koji počinje sredinom listopada.

Prema ECB-ovom planu, digitalni euro bio bi sličan bitcoinu, ali bi za razliku od drugih kriptovaluta bio pod nadzorom središnje banke. Digitalne valute koriste tehnologiju blockchaina, odnosno velikih datoteka s podacima o transakcijama. I digitalni euro temeljio bi se na toj tehnologiji, a rabio bi se u internetskim transakcijama.

Digitalna varijanta zajedničke europske valute bila bi dostupna svim građanima i kompanijama u eurozoni, tumače u ECB-u, dodajući da bi bio “nalik novčanicama, ali u digitalnom obliku”.ECB ga je zamislio kao dopunu gotovini, a ne kao zamjenu.

U planu su razgovori o toj ideji s građanima, akademicima, financijskim sektorom i vladama kako bi se procijenile njihove potrebe. Javno savjetovanje i probna faza započet će 12. listopada, najavio je ECB.

Blaži propisi koji vladama članica Europske unije dopuštaju da financijski pomažu kompanijama u svladavanju posljedica koronakrize mogli bi ostati na snazi do sredine 2021., kazala je u petak povjerenica EU-a Margrethe Vestager.

You may also like

0 comments