Kreće izgradnja plinovoda između Bugarske i Grčke

Krajem ove godine planira se započeti izgradnja međugraničnog plinovoda između Grčke i Bugarske, kako bi se transportirao prirodni plin iz Azerbajdžana do Bugarske krajem ove godine, s početnim kapacitetom od tri milijarde kubnih metara.

Novi plinovod bi trebao biti dovršen krajem 2020. godine i bit će od geostrateške važnosti za Bugarsku te Jugoistočnu i Srednju Europu u smislu diverzifikacije opskrbe. Bugarska bi se tako opskrbljivala plinom i kondenzatom iz azerbajdžanskog polja Shah Deniz 2. Očekuje se da će novi plinovod biti povezan s Transjadranskim plinovodom (TAP) putem kojeg će plin iz polja Shah Deniz biti isporučen na europska tržišta. Europski energetski program za oporavak (EEPR) dodijelio je 45 milijuna EUR, a iz europskih strukturnih i investicijskih fondova izdvojilo se 39 milijuna eura za gradnju plinovoda, objavio je Novinite.

Ruski proizvođač nuklearnoenergetske opreme i postrojenja Rosatom očekuje da će 3. i 4. jedinica NE Xudabao u Kini u pogon biti puštene 2027. – 2028. godine. S druge strane, Rosatom će započeti s gradnjom NE Dabaa, prve egipatske nuklearne elektrane, već na ljeto 2020. godine, objavila je ruska novinska agencija TASS.

0 comments