Kraus: Povici na stadionima su nastavak društvene tendencije

Gost Dnevnika u 18 bio je Ognjen Kraus predsjednik Židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus. Ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ još se jednom mogao čuti na nekom od domaćih stadiona. Ovaj put teatar je bio osječki Gradski vrt, a sramotne pokliče opet su izvikivali neki navijači hrvatske reprezentacije. Sve je kraći period kada se događaju ovakvi incidenti. Koji je uzrok?

“To je lavina koja se valja godinama. Uzrok je taj da nema nikakve reakcije. Nema sankcija, ne događa se ništa. Ni vlasti ni drugih. Oni koji to rade vide da mogu raditi što žele. Normalna reakcija bi bila da se u tom trenu nešto uradilo. Na stadionu postoji razglas, moglo se upozoriti. Na stadionu su bili predsjednik Vlade, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza… Nitko nije reagirao.”

Ipak, postoji zakonski okvir. Zašto se po njemu ne postupa? “Kod nas postoje mnogi zakoni kojih se mi ne držimo. To je pitanje za one koji bi te zakone trebali provoditi. Ovo je nastavak na ono što se dogodilo u Zagrebu kada je 5.000 ljudi prolazilo Savskom i skandiralo “Za dom spremni”, a bili su predvođeni jednim potpredsjednikom Sabora.”

Mislite li da situacija ide prema gorem? “Situacija ide prema gorem i to se već vidi godinama, jer mi nismo nikada učinili ono što smo trebali – javnosti reći što znači taj pozdrav. Da je pod svim rasnim i drugim zakonima i dokumentima koje je potpisala ustaška vlada NDH stajao taj pozdrav. No, to se ne može reći, kod nas se to mora stavljati pod tepih.”

Koja je tu uloga medija? “Mediji isto imaju edukacijsku ulogu. Pogotovo bi to trebala biti javna televizija. Mi smo pokušali na više načina nešto učiniti. Pokušati surađivati s državom i s drugim institucijama no nigdje nismo mogli “ući”. Ili nas odbijaju ili, najčešće, odgovore niti ne dobijemo. Šaljete dopise, a odgovore ne dobivate… Poslali smo pismo i novom ministru obrazovanja, Predragu Šustaru. Nadam se da će postojati volja da se nešto postigne.”

You may also like

0 comments