Kraljica održala govor o postbrexitovskoj fazi

Ceremonija
Kraljica Elizabeta izložila je agendu premijera Borisa Johnsona za njegovu vladu u ponedjeljak, uključujuću brexit 31. listopada, novi dogovor s Europskom unijom i niz unutarnjopolitičkih inicijativa za osvajanje glasova uoči očekivanih izbora.

Kraljičin govor vrhunac je raskošne ceremonije u Westminsteru i iskorišten je za detaljiziranje svih zakona koje vlada želi da se donesu u dolazećoj godini. Za 93-godišnju kraljicu govor je napisala vlada.

Međutim, s neizvjesnim brexitom prije ključnog tjedna pregovora i nepredvidljivim rezultatima izbora koji bi se mogli održati u skoroj budućnosti, protivničke stranke kažu da je Johnson iskoristio politički neutralnu kraljicu zatraživši od nje da izloži njegovu izbornu agendu.

U govoru i popratnim bilješkama izložen je pregled više od 20 zakona, uključujući i zakon kojim se zahtijeva implementacija dogovora za brexit – ako Johnson uspije postići sporazum s EU ovaj tjedan. “Prioritet moje vlade uvijek je bio osigurati odlazak Velike Britanije iz Europske unije 31. listopada”, rekla je kraljica u pozlaćenoj dvorani Gornjeg doma.

“Moja vlada namjerava raditi u smjeru partnerstva s Europskom unijom, temeljenog na slobodnoj trgovini i prijateljskoj suradnji”. Vladin plan uključuje okvir Johnsonova prijedloga postbrexitovskog imigracijskog sustava, reforme kaznenog pravosuđa, promjene u zdravstvenoj skrbi i obećanje za veća ulaganja u javne financije kako bi se potaknuo rast.

“Ljudi su umorni od zastoja, gužvi i čekanja promjena”, ističe Johnson u popratnoj pisanoj izjavi uz govor. “i više ne žele čekati da brexit bude gotov”, dodaje. Međutim Johnsonova politička budućnost i njegova sposobnost da implementira bilo koju od ovih agenda u velikoj je mjeri nesigurna.

Vodi manjinsku vladu i nakon preuzimanja vlasti u srpnju parlament nije podržao nijedan njegov prijedlog. Sve stranke žele prijevremene izbore, no ne slažu se u pogledu toga kada bi oni trebali biti. Govor je sada tema nekoliko dana parlamentarne rasprave, koja će završiti glasanjem o njegovu prihvaćanju. Premda nije službeno glasanje o povjerenju, moglo bi biti iskorišteno za daljnju destabilizaciju Johnsonove pozicije.

Sporazum EU-a s Velikom Britanijom moguć je ovaj tjedan kako bi se došlo do prijateljskog razlaza, rekao je u utorak u Luxembourgu europski pregovarač Michel Barnier, a BBC piše da je moguć i izvanredni summit EU-a u slučaju da se na ovom ne postigne dogovor.

Barnieru će se u Luxembourgu priključiti britanski ministar za brexit Steve Barcley, njegov sugovornik u pregovorima. BBC u utorak piše kako je Europska unija spremna razmotriti sazivanje izvanrednog summita kako bi se postigao dogovor o brexitu, te da bi se to moglo dogoditi krajem mjeseca. London i Bruxelles pokušavaju se dogovoriti kako izbjeći povratak tvrde granice na Irski otok nakon brexita, što je ključna sporna točka između dvije strane.

To je potrebno kako bi se očuvao mir na otoku koji je bio poprište desetljeća nasilja, a na kojem se nalaze Republika Irska, članica EU-a i Sjeverna Irska, pokrajina UK-a. Pregovori o brexitu između Londona i EU-a trajali su u ponedjeljak do 23 sata, a najavljeno je da će se nastaviti u utorak ujutro, rekao je britanski izvor blizak pregovorima.

RTE je ranije objavio da bi London mogao dati novi prijedlog za brexit u utorak, u pokušaju da se izađe iz slijepe ulice. Šef diplomacije Nizozemske Stef Blok rekao je pri dolasku na sastanak kako se nada da će sporazum biti postignut. Njemački je ministar naglasio kako “nije baš siguran” da je dogovor blizu, a francuski je kazao kako je spreman razgovarati o produljenju roka za brexit, ali da samo produljenje neće riješiti probleme.

Finska ministrica Tytti Tuppurainen kazala je da je dogovor još moguć ali da se blok mora pripremiti i za mogućnost da do dogovora neće doći, kao i za mogućnost odgode. Europski ministri sastali su se u Luxembourgu na posljednjem pripremnom sastanku prije summita u četvrtak i petak.

Njemačka trgovinska suradnja s Velikom Britanijom, ususret njenom izlasku iz Europske unije, u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila je pad, priopćio je u ponedjeljak njemački statistički ured.

You may also like

0 comments