Kraljevski par slavi platinastu godišnjicu braka

Britanska kraljica Elizabeta dodat će u ponedjeljak još jedan rekord svojoj dugog vladavini, proslavu 70. godišnjice braka s princom Philipom.
Britanska prijestolonasljednica, princeza Elizabeta udala se za mornaričkog časnika Philipa Mountbattena u londonskoj Westminsterskoj opatiji 20. studenoga 1947., samo dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Sedamdeset godina nakon tog raskošnog vjenčanja, kraljica Elizabeta i njezin 96-godišnji suprug proslavit će platinastu godišnjicu braka u obiteljskom krugu u Windsorskom dvorcu. Javnih obilježavanja neće biti.

Princ Philip ima kraljevski ‘pedigre’ i bez Elizabete. Njegov djed po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Rođen je na Krfu 1921., ali mu je obitelj protjerana iz Grčke dok je bio dijete i smjestila se u Britaniji.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj povijesti, bio glavni oslonac. On joj je 1952. priopćio vijest da joj je umro otac i da je postala kraljica.

“Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka, činjenica je da je Philip uvijek smatrao da mu je glavna dužnost podupirati kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna”, kazao je Reutersu povjesničar Hugo Vickers. “On je jedina osoba koja kraljici može izravno reći što misli, i to rječnikom koji sam izabere”.

Budući bračni par prvi se put sreo na vjenčanju Philipove rođakinje, grčke princeze Marine i Elizabetina ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još djevojčica.

Godinama kasnije počeli su se intenzivnije družiti, a zaruke su objavljene u srpnju 1947. Četiri mjeseca kasnije održano je vjenčanje, a pošto se Britanija još oporavljala od rata, raskošna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti s ondašnjom britanskom svakodnevnicom obilježenom nestašicama.

I dok je vjenčanje njezina unuka Williama i Kate Middleton godine 2011. u izravnom televizijskom prijenosu pratilo dvije milijarde ljudi, Elizabetinu svečanost izravno je pratilo samo 200 milijuna radijskih slušatelja, iako je dio vjenčanja snimljen na crno-bijelom filmu.

Iako su kao i svi bračni parovi imali uspona i padova, Elizabeta i Philip uspjeli su izbjeći neprilike kakve su troje od njihovo četvero djece odvele do razvoda brakova. Najpoznatiji među njima je onaj princa Charlesa i princeze Diane. “On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine”, rekla je kraljica Elizabeta u rijetkom osobnom govoru o Philipu prigodom 50. godišnjice braka.

Princ Philip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u kolovozu se povukao sa svih javnih dužnosti. “Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njezina stijena od trenutka stupanja na tron”, kazala je biografkinja kraljevske obitelji Claudia Joseph.

You may also like

0 comments