Krade se gazolin iz naftovoda

U posljednjih nekoliko godina u srednjoj i sjevernoj Hrvatskoj rascvjetao se biznis ilegalnog priključivanja na cjevovode Ine i Plinacra kojima se nafta i plin iz nalazišta doprema u rafinerije i sabirne stanice.

Budući da se na taj način pljačkaju, za ukupne prihode naših naftnih i plinskih kompanija, ipak zanemarivi iznosi, zabrinutost nad cvjetanjem toga kriminala zasad nije prešla lokalne okvire. “Čudim se što državne službe koje su za to zadužene bolje ne prate krađu gazolina iz cjevovoda” kaže Slobodnoj Dalmaciji Dražen Pavlović, načelnik općine Velika Ludina u kojoj se nalazi Okoli, najveće skladište plina u zemlji. Gazolin o kojem govori Pavlović benzin je slabije kvalitete koji teče cjevovodima k rafinerijama gdje se priprema za tržište. Najčešće se krade bušenjem i stavljanjem posebne naprave na cijev pomoću koje se crpi gazolin.

“Na “gazu”, kako je mi ovdje zovemo, mogu ići stariji automobili koji su već za otpis, a navodno se toči i u skutere ili mopede. Znači, tu govorimo o crnom tržištu, netko to prodaje i mislim da ne bi trebao biti, prije svega za policiju, problem utvrditi gdje se toči i tko se time bavi. No, ima tu posla i za porezne i carinske službenike. Lokalne vlasti nemoćne su jer su cjevovodi u vlasništvu kompanija, a komunalni redari ne mogu zalaziti na privatne posjede” govori načelnik općine Velika Ludina, na području koje je policija nekoliko puta zatekla lopove u krađi iz cjevovoda. Ukupno je MUP od 2009. do danas pronašao dvadesetak ilegalnih priključaka na naftovode i plinovode, podnijevši pedesetak kaznenih prijava protiv poznatih i nepoznatih počinitelja. Prema policijskim izvješćima o krađi gazolina, u slučajevima kada se počinitelj zatekne nakon obavljenog istakanja i pretragom pripadajućih ilegalnih skladišta, obično se nađe po nekoliko tisuća litara gazolina te se šteta za Inu procijeni na pet do sedam tisuća kuna.

Prema procjeni dvojice Ininih direktora, koji su u glasilu Hrvatske udruge naftnih inženjera (HUNIG) nedavno objavili članak o ilegalnim priključcima na naftovode i plinovode, ukupno je Ina na ovaj način posljednjih godina oštećena za nekih desetak milijuna kuna. Uz krađu gazolina, krade se, prema glasilu HUNIG-a, i oprema na naftovodima i plinovodima. No, od financijske štete puno je važnija opasnost od eksplozija do koje može doći zbog nestručnog rukovanja na cijevima.

You may also like