Kovač: Uniji treba nova ambicija i nova vizija

Hrvatska i Sveta Stolica dijele zabrinutost zbog stanja u Europskoj uniji, kojoj su potrebne ambicija i vizija, a njih može dokazati angažmanom u jugoistočnoj Europi, konkretno u BiH, rekao je u utorak u Vatikanu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Kovač je to rekao u izjavi za novinare nakon sastanaka s predsjednikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i komornikom Svete Rimske Crkve kardinalom Jean-Louisom Tauranom i s tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, kojima je završio posjet Vatikanu.

“Razgovarali smo o odnosima RH i Svete Stolice, koji su vrlo kvalitetni, o situaciji u EU, oko koje dijelimo zabrinutost s Vatikanom. Europskoj uniji je potrebna ambicija, vizija, a njih može dokazati angažmanom u jugoistočnoj Europi, konkretno u BiH”, rekao je Kovač, dodavši kako je iznio hrvatsko stajalište da ulazak BiH u EU treba podržati.

“To će biti mukotrpan i dug proces, ali je važno pokrenuti ga, oko čega smo se složili… Mi želimo da Hrvati u BiH budu motor integracije BiH u EU, mislimo da se mogu prepoznati u tom procesu i tako postići punu ravnopravnost i osjetiti se zadovoljnima”, napomenuo je.

Kazao je da se to odnosi i na sve ostale zemlje jugoistočne Europe koje još nisu krenule putem integracija u EU, ocijenivši da Unija, “mora pokazati da ima dovoljno snage i ambicije da u ‘svom dvorištu’ odradi posao za svoju stabilnost i sigurnost, a mi, kao susjedna država, imamo i snage i motivacije da napravimo veliki posao, ne samo za sebe, nego za cijelu EU”.

U odgovoru na pitanje oko migracijske krize, rekao je da se na tom planu “trenutno odvijaju procesi koji, ako ih ne uspijemo ukrotiti, mogu srednjoročno destabilizirati ne samo Europu nego i druge dijelove svijeta”. “Migracijska kriza je povezana sa Sirijom, to svi znaju, a EU mora biti puno aktivnija i djelovati globalno. Moramo djelovati na mjestu događaja, u Siriji”, kazao je.

“Iako je jasno da nikad nećemo moći zaustaviti sve izbjeglice, moramo tamo djelovati humanitarno i razvojnom pomoći, moramo i puno djelotvornije kontrolirati vanjske granice EU, a prema onima koji dođu u EU moramo humano postupati”, kazao je na kraju izjave za novinare hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, koji u srijedu boravak u Rimu nastavlja posjetom Italiji.

You may also like

0 comments