Kovač: Srbija ne može biti sudac cijeloj bivšoj Jugoslaviji

Posjet premijera Tihomira Oreškovića Vatikanu u četvrtak još će jednom pokazati da Hrvatska njeguje odlične i vrlo prisne odnose sa Svetom Stolicom, izjavio je u srijedu nakon sjednice vlade ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i dodao da je optimist kada je u pitanju datum kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

“Tim će posjetom Hrvatska još jednom pokazati da njeguje odlične, vrlo prisne odnose sa Svetom Stolicom, da uvažava vrlo važnu ulogu lokalne crkve, znači Katoličke Crkve u Hrvatskoj”, rekao je Kovač, koji će biti hrvatskom izaslanstvu u posjetu Vatikanu, u izjavi za novinare. Najavio je da će premijer Orešković razgovarati s papom o ukupnim odnosima između Vatikana i Hrvatske, odnosu prema Hrvatima u BiH, o postupku kanonizacije Alojzija Stepinca te migrantskojh krizi koja je pogodila Europu.

Na pitanje novinara hoće li se saznati datum Stepinčeve kanonizacije, ministar je rekao da će se razgovarati o cijelom postupku. “Mislim da će predsjednik vlade i Sveti Otac imati na tu temu razgovor u četiri oka. Osobno sam optimist.”

Upitan što bi Srbija trebala točno napraviti da Hrvatska pristane na otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) s EU, Kovač je odgovorio da je sve poznato te da je Hrvatska u komunikaciji s Europskom komisijom i da je vrlo jasno rekla što očekuje od pregovora. “Jasno je da potpuna suradnja s Haškim sudom mora biti u pregovaračkim mjerilima. Isto tako je vrlo jasno da Srbija ne može biti neka vrsta suca za sve zemlje bivše Jugoslavije za ratne zločine, uključujući i Hrvatsku. To je nedopustivo i to će morati biti dio pregovaračkih mjerila koje Srbija mora ispuniti”, kazao je

Hrvatska također očekuje, nastavio je, da Srbija ispuni obveze iz međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina. “Hrvatska svoju obvezu već dugo provodi i neovisno od tog sporazuma. Očekujemo da hrvatska manjina bude zastupljena u narodnoj skupštini i to temeljem zakona kao što to predviđa taj međudržavni sporazum između Hrvatske i Srbije.” Istaknuo je da Hrvatska želi prijateljske i partnerske odnose sa Srbijom.

Osvrnuvši se na to da se Hrvatska obvezala primiti petstotinjak izbjeglica iz Turske u sklopu dogovora između Europske unije i Turske, koji je stupio na snagu u ponedjeljak, rekao je da one dolaze ovih dana i da će to obećanje biti ispunjeno. Plan za njihov prihvat i smještaj izrađuje ministar ga ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i bit će uskoro prezentiran javnosti, rekao je Kovač.

Ministar vanjskih i europskih poslova se prije sjednice vlade u njemačkom veleposlanstvu upisao u knjigu žalosti otvorenu povodom smrti bivšeg njemačkog vicekancelara i ministra vanjskih poslova Hansa-Dietricha Genschera. Naglasio je kako je svijet izgubio velikog državnika, a Hrvatska velikog prijatelja.

You may also like