Kovač: Ovo je plod rada bivše vlade

Moody’s je svoju ocjenu donio na temelju rada bivše Vlade, poručio je u subotu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji je kao izaslanik predsjednika HDZ-a nazočio na 4. Općem saboru HSP-a dr. Ante Starčević, gdje je odgovorio na novinarski upit kako tumači da je agencija Moody’s snizila kreditni rejting Hrvatske.

“Moody’s je donio ocjenu na temelju prethodnog razdoblja i rada bivše hrvatske Vlade. No, vidjet ćete vrlo skoro, kada se bude išlo ponovno u novu evaluaciju, da će biti promjena”, izjavio je Kovač.

Novinare je zanimalo i kako tumači da ta kreditna agencija nije prepoznala ni napore nove Vlade, pa stopu gospodarskog rasta procjenjuje na oko 1,5 posto, a negativne rizike za tu procjenu vidi u kašnjenju reformske agende i/ili povećanoj političkoj neizvjesnosti koja bi mogla oslabili povjerenje i stoga imati utjecaja na rast. “Normalna stvar. Ono što se očekuje od hrvatske Vlade je provođenje reformi. Mi smo sada u fazi donošenja proračuna, a nakon toga ćemo krenuti u provođenje reformi. To će biti uspješno, vidjet ćete”, poručio je Kovač novinarima.

Istaknuo je kako je Vlada izradila reformski proračun, koji će biti prvi znak da u Vladi misle i djeluju ozbiljno. “Vjerujem da ćemo u Hrvatskom saboru vrlo skoro izglasati novi, reformski proračun”, naglasio je.

Izrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao, i Europska komisija prepoznala napore ove Vlade, te da je “Vlada predvođena premijerom Oreškovićem uspjela izbjeći aktiviranje korektivnih mjera”. “Na pravom smo putu i uspjet ćemo Hrvatsku promijeniti i nakon ovog reformskog proračuna počet ćemo provoditi potrebne strukturne promjene”, zaključio je Kovač.

Agencija Moody’s snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2, navevši kao ključne razloge visok javni dug i nastavak slabih izgleda gospodarskog rasta u srednjem roku, a zadržala je i negativne izglede.

You may also like