Kovač: Ovih dana će biti poznato koliko će Hrvatska izdvojiti za izbjeglice

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač izjavio je u četvrtak kako još nije dogovoreno koliko će novca Hrvatska izdvojiti za izbjeglice, a koliko će dobiti od Europske unije, ističući da bi to pitanje trebalo biti riješeno ovih dana.

“Još nije do kraja cijeli mehanizam utvrđen između zemalja članica EU. Postoji način i dogovor da idu dvije milijarde iz nacionalnih proračuna, milijarda iz europskih sredstava, ali to će se rješavati ovih dana”, kazao je Kovač novinarima nakon sjednice Vlade.

Kazao je i da koordinacija sa susjednim državama oko upravljanja krizom na izbjegličkoj ruti “jako dobro funkcionira”.

Podsjetio je i da su ravnatelji policija Austrije, Makedonije, Srbije, Slovenije i Hrvatske postigli dogovor prema kojem će se na makedonsko-grčkoj granici od ponedjeljka raditi profilacija izbjeglica. “Hrvatska je vrlo konstruktivna, Hrvatska sa susjedima jako dobro surađuje i ova Vlada će na tom planu biti jako efikasna i davat će svoj doprinos na europskom planu”, zaključio je Kovač.

Austrija se priprema na uvođenje limita, odnosno najviše dnevne kvote migranata i izbjeglica koje će primati iz Slovenije, objavili su u četvrtak slovenski mediji koji se pozivaju na izjavu austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl-Leitner koju je dala na graničnom prijelazu Spielfeld/Šentilj, glavnoj ulaznoj točki za migrante, pri čemu nije konkretizirala koliko će se izbjeglica dnevno maksimalno primati.

Prema navodima austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, to će ovisiti od preostalih smještanih kapaciteta izbjegličkih centara u južnoj Austriji te izbjegličke politike Njemačke, u koju želi većina migranata i tamo namjerava zatražiti azil. Slovenska televizija navodi da bi dnevne kvote Austrija mogla uvesti već sljedećih dana, a Slovenska tiskovna agencija STA navodi da će to uslijediti u roku 10-14 dana. Kako bi onemogućila ilegalne prijelaze migranata zelenom granicom, Austrija je uz granični prijelaz Spielfeld postavila dužu žičanu ogradu.

U Sloveniju je u dva i pol mjeseca prošle godine ušlo 379.00 izbjeglica. Broj se zbog uvedenih restrikcija ove godine smanjio pa ih je od početka godine kroz Sloveniju prošlo 65.107. Dnevni priljev migranata koji iz Hrvatske dolaze u Sloveniju zadnjih tjedana se dodatno smanjio na manje od tisuću. U srijedu su vlakom u Dobovu prebačena 842 migranta.

You may also like