KOVAČ: NIJE CILJ STVORITI BALKANSKU UNIJU, RH POSTAJE ENERGETSKI IGRAČ

Presuda krnjeg Arbitražnog suda u slučaju razgraničenja u slučaju Hrvatske i Slovenije bila je središnja tema razgovora u premijera Andreja Plenkovića i Mire Cerara u srijedu u Ljubljani.
O zaključcima sastanka kao i značenju Trščanskog sastanka tzv. Berlinskog procesa na čijoj je strani njemačka kancelarka Angela Merkel govori predsjednik vanjskopolitičkog odobra Hrvatskog sabora i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

“Najvažnije je da se razgovraa, u rujnu kreće nova runda razgovora, Slovenci znaju da Hrvatska ne može primijeniti odluku suda jer bi to bilo kršenje Ustava. Arbitraže za Hrvatsku više nema. Jedini je put dijalog na relaciji Ljubljana-Zagreb”, rekao je Kovač u Studiju4. “Imate i sporove s vlastitim prijateljima i na kraju ih riješite. Slovenija nam je susjed i partneri u EU, zajedno smo se borili za demokraciju i slobodu protiv agresije. Taj ćemo spor riješiti bilateralno, ja sam optimist”.

Kovač je rekao da će temelji dijaloga biti prethodne runde razgovora u obliku međudržavne komisije i drugih referentnih točaka, no ne temeljem arbitraže. “Njemačka ima fiksaciju na međunarodne arbitraže i to da bi sporove trebalo rješavati arbitražom. No, mi smo Nijemcima objasnili da se protupravno djelovalo u ovoj arbitraži, da je kontaminirana. Njemci to znaju, no misle da to nije prepreka da se poštuje mišljenje arbitraže. No, njihovo mišljenje nije sada relevantno”, rekao je Kovač osvrčući se na stav njemačke da mora poštovati odluku arbitraže.

Trst – sastanak tzv. Berlinskog procesa

“Projekt je pokrenut prije četiri godine s ciljem da se konkretno šalje poruka da zemlje zapadnog balkana (Makedonija, BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo) imaju pravo i perspektivu za članstvo u Europskoj uniji, to im je svojevrsno ohrabrenje da im EU drži otvorena vrata”, rekao je Kovač.

Zajedničko balkansko gospodarsko područje

“Riječ je o fami, već postoji tzv. CEFTA koja vrijedi za te zemlje, ako će se ići na simplifikaciju pravila koja vrijede na tom području onda je pozitivno, no to je fama jer nije cilj da se stvori mala balkanska unija već da te zemlje budu članice eu”, rekao je Kovač.

SAD – Hrvatska

“Hrvatska je zemlja koja ima šansu postati vrsta distributera za plin na ppdručju JI i srednje Europe, to bi bilo moguće ukoliko dođe do plutajućeg LNG terminala kod Omišlja, za dvije godine bismo trebali s njim biti spremni”.

Riječ je o projektu koji se uklapa u strategiju EU o energetskoj uniji i pozitivno je za Hrvatsku ako to profunkcionira. U toj inicijativi je 12 postkomunističkih zemalja koje podupire SAD, rekao je Kovač za HRT.

You may also like

0 comments