Home Hrvatska Kovač: Kupnja zgrade u Brxellesu bila je šlampava

Kovač: Kupnja zgrade u Brxellesu bila je šlampava

by Agencije

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač “šlamperjem” je u četvrtak ocijenio kupovinu zgrade u Bruxellesu 2013. u koju je trebalo biti smješteno stalno hrvatsko predstavništvo pri EU, a još zjapi prazna.

Hrvatska je u mandatu prethodne vlade za 11,5 milijuna eura kupila zgradu u Bruxellesu površine oko 4000 četvornih metara, u koju je trebalo biti smješteno cjelokupno Stalno predstavništvo RH pri EU, odnosno devedesetak zaposlenika.

Zgradu je, međutim, prije useljenja trebalo adaptirati što do danas nije učinjeno, pa se hrvatsko predstavništvo i dalje nalazi u iznajmljenom prostoru koji se plaća 16 tisuća eura mjesečno. “Kupljena je zgrada u Bruxellesu, međutim nije prethodno izrađena studija o isplativosti”, rekao je Kovač novinarima.

“Nisu niti pribavljene sve potrebne dozvole, npr. urbanistička dozvola kako bi mogao biti raspisan natječaj za prikupljanje ponuda i izvođenje radova” i adaptaciju, rekao je Kovač.

Po posljednjem projektnom troškoviku, adaptacija zgrade koštala bi dodatnih 5,3 milijuna eura. “Tu se na neki način radi o šlamperaju i postoji opasnost da se to ne pretvori u rupu bez dna. Ali to ćemo morati spriječiti”, rekao je Kovač.

Pri kupnji zgrade 2013. jedan od glavnih argumenata bio je taj da 90 posto zemalja EU-a ima u Bruxellesu zgrade u svom vlasništvu i da je to dugoročno isplativije nego plaćanje viskog mjesečnog najma.Na problem zgrade u Bruxellesu ovih je dana ponovo ukazao nalaz državne revizije.

Related Posts