Kovač: Islam je i hrvatska civilizacijska baština

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u utorak je, u povodu obilježavanja 100. godišnjice priznanja islama kao ravnopravne religije u Hrvatskoj, rekao da autohtoni islam u Hrvatskoj nije ne samo vjera već i kulturološko civilizacijska baština.

“Za Republiku Hrvatsku, autohtoni islam je ne samo vjera već i kulturno-civilizacijska baština koja u našoj zemlji ima osiguran prostor djelovanja”, izjavio je Kovač na skupu u Islamskom centru u Zagrebu u nazočnosti brojnih čelnika islamskih zajednica iz europskih zemalja te Turske, Saudijske Arabije i Irana.

Spomenuta “važna, okrugla i povijesna obljetnica” kojom se obilježava donošenje zakona u Hrvatskom saboru 27. travnja 1916. o priznavanju ravnopravnosti islama s ostalim religijama, ima “iznimnu snagu i simboliku, posebno u historijskim okolnostima u kojima se nalazi Hrvatska, Europa i svijet”, rekao je Kovač. “Hrvatska i islamska zajednica gradile su svoj odnos stoljećima. Dodiri s islamskim svijetom leže u samom korijenu postojanja nas Hrvata u ovom dijelu Europe”, naglasio je šef hrvatske diplomacije.

Rekao je da je taj odnos postavljen na prave temelje odlukom Sabora 1916. “Upravo tu odluku Hrvatskog sabora i njezino prakticiranje danas obilježavamo”, istaknuo je Kovač. Po Kovačevim riječima, taj je odnos prerastao u model uređenja odnosa s islamskim zajednicama. “Takav odnos kakav mi u Hrvatskoj imamo i u tretmanu i u javnim glasilima ne postoji niti u zapadnoj Europi. Hrvatska na to mora biti ponosna”.

Hrvatska se kao pretežito katolička zemlja, ocijenio je ministar, “otvarala, primala i samopotvrđivala kroz prihvaćanje drugih konfesija”. “Ali ono što smo mukotrpno izgradili moramo pametno njegovati i zalijevati kao cvijeće svaki dan”, poručio je ministar.

Kovač ističe da postoje brojni pokazatelji da je odnos s islamskom zajednicom vrlo kvalitetan i pozitivan, navodeći da je prepoznat uspješan primjer upućivanja hrvatskih vojnika u vojnikinja i ostalih djelatnika na rad u muslimanske zemlje i da se dobro sprilagođavaju posebnostima društva u koje odlaze. “To je moguće jer je islam sastavni dio hrvatskog kulturnog života”, rekao je ministar. Taj duh tolerancije, nastavio je Kovač, moramo širiti prema našim jugoistočnim susjedima, da budemo “vrlo aktivni, konstruktivni u susjednoj BiH, gdje je vrlo važan odnos između Bošnjaka, Hrvata i Srba, i južnije gdje isto tako imamo brojnu islamsku zasjednicu”.

Zagrebački muftija Aziz Hasanović,  predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, u svom govoru istaknuo da je položaj islamske zajednice “vrhunac zasjedničkog življenja”. “Mi ovdje govorimo o životu, a ne suživotu”, kazao je Hasanović.

Predsjednik Mešihata je u povodu spomenute obljetnice istaknuo da se u Europi samo Austrija može pohvaliti tradicijom duljom od ove u Hrvatskoj, “ali da je u 20. stoljeću Hrvatska ipak otišla najdalje kada je u pitanju pozicija islama i muslimana” Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da “iz Europe dođu kod nas po rješenje odnosa s islamskom zajednicom”.

Ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Ante Šprlje kazao je da je malo država koje se mogu pohvaliti ovakvom kvalitetnom suradnjom s islamskom zajednicom. “Na islam se u Hrvatskoj oduvijek gleda kao na konstruktivni, a ne destruktivni element”, rekao je ministar.

Odnosi hrvatske države i islamske zajednice uređeni su sporazumom iz 2002. kojim se jamče sva vjerska prava, od financijske potpore, uključujući plaće imamima, vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima,do osnivanja odgojnih i obrazovnih ustanova, održavanja islamskog vjeronauka u školama do dušebrižništva u vojsci, policiji i kaznionicama. Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 27. travnja poštansku marku povodom obilježavanja 100. obljetnice islama u Hrvatskoj. Autor poštanske marke s motivom Islamskog centra Zagreb je Nuradin Dino Trtovac, akademski slikar iz Zagreba, dok je autor fotografije Edib Ahmetašević.

You may also like

0 comments