Kovač: Hrvatska je partner BIH u euroatlanskim integracijama

Ministri vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač i Bosne i Hercegovine Igor Crnadak najavili su u petak u Sarajevu jačanje bilateralnih odnosa dvije zemlje ali i konkretnu potporu Hrvatske na putu BiH ka europskim integracijama.

Novi šef hrvatske diplomacije za svoje prvo inozemno odredište u novoj ulozi odabrao je BiH a Kovač je kazao kako je to jasan pokazatelj opredjeljenja nove hrvatske vlade za popravi odnose sa sudjeima.  “U hrvatskoj smo vladi odlučili poboljšati odnose sa hrvatskim susjedima. Želimo da stanje koje smo zatekli bude bolje nakon našeg mandata a tu je na prvom mjestu BiH. Želimo pokazati da postoji kontinuitet hrvatske vanjeske politike prema BiH kao stabilne i funkcionirajuće države u kojoj sva tri naroda žive ravnopravno”, kazao je Kovač novinatima nakon sastanka s Crnatkom.

Dodao je kako Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma ima posebnu odgovorost prema BiH te želi aktivno podržati njezinu kandidaturu za ćlanstvo u Europskoj uniji. Predstavnici vlasti BiH bi 15. veljače u Bruxellesu trebali predati zahthev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU a ministar Kovač je najavio kako će Hrvatska odmah nakon toga poduzeti konkretne mjere kako bi joj pomogla u rješevanju tehničkih zadaća koje se morau ispuniti. “Pokušat ćemo pri uzvratnom posjetu ministra Crnatka Zagrebu potpisati sporazum o europskom partnerstvu koji bi pružio okvir za davanje potpore BiH u prvim koracima nakon podnošenja kandidature”, kazao je Kovač

Pojasnio je kako BiH nakon podnošenja zahtjeva za kandidatski status čeka puno posla. Kovač je podsjeto i kako je za Hrvatsku BiH četvrti vanjskotrgovinski partner a i tu suradnju žei intenzivirati. Kazao je kako je zadovoljan jer se već u prvom susretu može sastati sa svim predstavnicima državnog vrha a najavio je niz posjeta BiH tijekom godine. Hrvatska će vlada, kako je najavio, biti zainteresirana za jače odnose sa Vijećem ministara BiH.

Na pitanje kakav će odnos nova hrvatska vlada imati prema BiH kada je riječ o funkijoniranju te države Kovač je kazao kako će želja da se u svemu tome osigura potpuna ravnopravnost hrvatskog naroda uz dogovor s ostalima te je naznačio kako neće biti promjena u odnosu na dosadašnji pristup Hrvatske BiH. “Želimo da hrvatski narod bude ravnoravan i da u dijalogu sa Bošnjacima i Srbima iznađe se rješenje za funkiconiranje države. Pružat ćemo ptporu svim narodima da pronađu rješenje koje će sami dogovoriti”, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Ministar vanjskih poslova BiH Crnadak kazao je kako za vlasti u njegovoj zemlji veoma važno to što je novi hrvatski ministar vanjskih poslova odlučio u prvi posjet u inozemstvo otići u BiH “Mislim da se radi o činu koji predstavlja vrlo važnu poruku potpore BiH na njenom europskom putu i dogovoru tri naroda i dva eniteta . Dogovorili smo se kao pvi susjedi jačati bilateralnu suradnju”, kazao je Crnadak dodajući kako su ti odnosi i do sada bili izvrsni no želi se više i bolje.

Zahvalio je je na potpori iz Hrvatske BiH na europskom putu. “Mi sada idemo putem koji je Hrvatska prošla ne tako davno i ima puno stvari koje nam iz toga mogu biti korisne”, kazao je Crnadak. Dvojica ministara najavili su kako će u prdstojećem razdoblju biti rješavana sva otvorena pitanja na odgovarajućim razinama. Kovača su novinari pitali i za komentar ostavke ministra branitelja Mije Crnoje no on je tek kratko odgovorio kako su o tome sve vež kazali sam Crnoja, premijer Tihomir Orešković i prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko.

You may also like

0 comments