Kotromanović se može zaposliti u Croduxu

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je u utorak kako ne postoji zapreka da se bivši ministar obrane Ante Kotromanović zaposli u tvrtki Crodux, a na zahtjev pojašnjenja obveza saborskog Kluba zastupnika HDZ-a povjerenstvo će odgovoriti objavom smjernica tj. uputama na svojim stranicama za sve dužnosnike.

Iz povjerenstava su, na Kotromanovićev zahtjev, odgovorili da je pribavljen dokaz kako nije bilo poslovnog odnosa između Croduxa i Ministarstva obrane za vrijeme trajanja Kotromanovićeva mandata zbog čega ne postoji zakonska zapreka da se zaposli u toj tvrtci.

Na zahtjev za pojašnjenje obveza koje je uputio Klub zastupnika HDZ-a, povjerenstvo je odlučilo dati šire priopćenje u interesu svih dužnosnika koji su došli u Hrvatski sabor ili na neke druge dužnosti. “Jedan dio zastupnika će svoju dužnost obavljati vrlo kratko, a kako se povjerenstvo strogo drži Zakona o sprečavanju sukoba interesa, neovisno o tome koliko kratko netko obnaša dužnost, samim stupanjem na dužnost ima obvezu podnošenja izvješća o imovinskom stanju”, kazala je predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković. Dodala je da čak i ako dužnost prestane u roku od 30 dana, uz podnošenje izvješća na početku dužnosnik mora ponijeti izvješće i na kraju mandata.

“Takvo izvješće bit će dostupno na imovinskim stranicama povjerenstva. Ako su dužnosnici izabrani na neko drugo mjesto unutar Hrvatskog sabora, zastupnici će prijaviti promjenu. Oni koji će nakon obavljanja dužnosti zastupnika u Saboru biti izabrani na neku funkciju u Vladi, imat će obvezu prikazivanja cijelog procesa od početka, primjerice za početak i kraj mandata u Saboru, potom za početak u Vladi i slično”, dodala je Orešković. Potvrdila je kako će te smjernice objaviti kao uputu na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kako bi svim dužnosnicima olakšali ispunjavanje njihovih obveza.

You may also like

0 comments