Kosovo se priprema za razgraničavanje sa Srbijom

Kosovo je počelo pripreme za demarkaciju sa Srbijom, objavila je u ponedjeljak Radio-televizija Srbije pozivajući se na izjave kosovskih dužnosnika prištinskim medijima.
Pripreme za obilježavanje linije sa Srbijom počele su “na zahtjev kosovskog premijera Ramusha Haradinaja” prikupljanjem faktografske dokumentacije i izradom strategije, izjavio je predsjednik Povjerenstva kosovske vlade za demarkaciju granice Shpejtim Bulliqi.

Navodeći kako “postoje određene promjene graničnih linija koje su se dogodile u pojedinim razdobljima”, on je rekao da su sve te promjene “pokrivene dokumentacijom i političkim odlukama iz određenih vremenskih razdoblja”, prenosi RTS.

Prema navodima prištinskih medija, očekuje se da bi na sljedećem sastanku kosovskog predsjednika Hashima Thacija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bruxellesu moglo biti “razmotreno i pitanje granične korekcije”.

Thaci je u nekoliko posljednjih izjava upotrijebio izraz “korekcija granica”, dok Vučić istodobno govori o potrebi “razgraničenja” s Albancima, ali su njihova stajališta osporena i u srbijanskoj i u kosovskoj javnosti, među ostalim, i uz ukazivanje na ustavna prava i obveze dvojice predsjednika koje ih ograničavaju da ne mogu nastupati kao “slobodni strijelci”.

Radio-televizija Srbije prenosi i ocjene prištinskih analitičara koji pozivaju na oprez u raspravi o demarkaciji, upozoravajući kako “nijedna kosovska institucija nema pravo odlučivati o teritoriju, savezima, miru, vanjskom dugu, izuzev Skupštine Kosova”.

You may also like

0 comments