Kosovo nije usvojilo ustavne amandmane

Kosovski parlament nije danas usvojio ustavne amandmane koji bi omogućili usvajanje zakona o formiranju specijalnog suda za zločine koje je počinila Oslobodilačka vojska Kosova, pošto nije obezbeđena neophodna dvotrećinska većina. “Za” amandmane je glasalo 75 poslanika od neophodnih 82. Prethodno je odbijen predlog da se o amandmanima glasa tajno.

Ukoliko odluka o formiranju specijalnog suda za ratne zločine OVK ne bude doneta u kosovskom parlamentu, ona će biti doneta u Savetu bezbednosti UN, više puta do sada su upozorili međunarodni zvaničnici. Kosovski premijer Isa Mustafa najavio je ranije ove sedmice da je vlada prosledila kosovskom parlamentu predlog zakona o formiranju specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK, te da će sednica biti održana 26. juna.

Premijer Mustafa ovo je najavio samo nekoliko sati pre nego što je zvanična Ljubljana odlučila da vrati diplomatskii pasoš lideru Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju, koji je dva dana pre toga uhapšen na ljubljanskom aerodromu po poternici Srbije. Prštinski list Koha ditore danas piše da predlog zakona o formiranju specijalnog suda predviđa finansiranje odbrane optuženih bez obzira na to da li će neko od njih biti proglašen krivim ili neće. List piše da vlada nije prikazala koliko će koštati primena ovog zakona, kao i da je takav predlog okvalifikovan kao nepotreban.

You may also like