Kosovo ima svakodnevnih problema sa opskrbom struje

Priština – Na sjeveru Kosova svakog radnog dana na snazi su trosatne redukcije električne energije. Cilj restrikcija je primorati građane da plaćaju struju koju većina u ovom dijelu Kosova ne plaća više od 15 godina.
Trosatna isključenja električne energije provode se po tzv. trafozonama, a ukoliko ova nepopularna mjera ne bude dala rezultate nadležni iz Elektridistribucije u Kosovskoj Mitrovici najavljuju uskoro i selektivna isključenja neredovnih platiša. U ovoj tvrtki koja je dio Elektroprivrede Srbije kažu da su potrošači na sjeveru Kosova u obvezi da počnu podmirivati račune za utrošenu električnu energiju počevši od 01. siječnja 2015. godine, a da će se o sudbini zaostalog duga odlučivati na “višoj razini”.

Direktor Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici Slobodan Vukadinović kaže za Tanjug da su u ovoj tvrtki bili primorani provoditi isključenja po trafozonama jer se potrošači nisu odazvali na apele da plaćaju električnu energiju od 01. siječnja ove godine. On se ispričao onim potrošačima koji plaćaju električnu energiju, a koji su također kao i neplatiše pogođeni redukcijama struje ističući da su bili prinuđeni na takav radikalan potez kako bi građani shvatili da struju koju dobivaju moraju plaćati kao i svaku drugu robu.

Vukadinović je najavio kako će nakon isključenja po trafozonama uslijediti i selektivna isključenja onih koji ne plaćaju električnu energiju. Postotak naplaćenih računa za električnu energiju na sjeveru Kosova je veoma nizak i kreće se oko 15 posto. Među neplatišama su i kosovske institucije te neke državne tvrtke.