Kosovo i Hrvatska proširit će gospodarsko energetsku suradnju

Hrvatska i Kosovo žele proširiti svoju gospodarsku suradnju, složili su se u četvrtak u Zagrebu predsjednici tih dviju država, Kolinda Grabar-Kitarović i Hashim Thaci, naglašavajući povijesno prijateljske odnose Zagreba i Prištine kao i potporu Hrvatske na kosovskom putu euroatlantskih integracija.

“Kada je riječ o bilateralnim odnosima, oni su vrlo dobri i prijateljski, ali svakako želimo širiti gospodarsku suradnju s Kosovom. Iako Hrvatska ima snažan suficit kad je riječ o trgovini s Kosovom, držim da možemo učiniti puno više, ne samo u prodaji naših proizvoda i usluga već i puno većoj nazočnosti hrvatskih tvrtki na Kosovu kad je riječ o investicijama i daljnjem poslovanju”, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta na Pantovčaku hrvatska predsjednica, dodajući da je zamolila svog kosovskog kolegu da se u tom smislu osobno uključi.

Hrvatska i Kosovo imaju povijesno prijateljske odnose, naglasio je Thaci, ali je također naglasio kako bi gospodarski odnosi mogli biti bolji jer “Hrvatska ima veliki potencijal za ulaganja u sva područja od zajedničkog interesa”.

Hrvatska je predsjednica spomenula kako interes imaju tvrtke iz područja energetike kada je riječ o izgradnji dalekovoda i iskorištavanju izvora obnovljive energije, IGH kada je riječ o cestogradnji i graditeljstvu, u proizvodnji željezničkih vozila Gredelj kao jedna od najkonkurentnijih “europskih i svjetskih tvrtki”, a u području elektroničke industrije KING ICT.

“Govorili smo i o pitanju INA-e, o svim onim problemima s kojima se INA susreće kao posljedica raspada bivše države i prijenosa imovine, kao i nastojanjima INA-e da se riješe neka tekuća pitanja njihove nazočnosti i proširenja njihove suradnje”, rekla je Grabar-Kitarović.

Kosovski predsjednik koji je na tu dužnost prisegnuo prošle godine u travnju, zahvalio je hrvatskoj kolegici po dužnosti što je bila na njegovoj inauguraciji, ali i za to što je Hrvatska “bila među prvim zemljama koje su priznale Kosovo”.

Hrvatska je jedna od 114 država koje su priznale Republiku Kosovo i ona podupire tu zemlju, kako je rekla hrvatska predsjednica, “na putu njenih integracija ne samo u EU i NATO već i u članstvo drugih organizacija i instutucija”. Kosovo, zemlja s 1,8 milijuna stanovnika, pretežito Albanaca muslimanske vjeroispovijesti, proglasilo je neovisnost 2008. a do danas ga je priznalo 114 zemalja među kojima i SAD i velika većina zemalja EU-a.

Među onima koje i dalje odbijaju priznati tu zemlju su osim Srbije i Rusija i Kina, a među zemljama EU-a Grčka, Cipar, Španjolska, Rumunjska i Slovačka. Hrvatska će nastaviti podupirati Kosovo i kad je riječ o u ulasku u A5, inicijativu za političko-sigurnosnu suradnju u jugoistočnoj Europi, a i pri transformaciji kosovskih sigurnosnih snaga u kosovske oružane snage, najavila je Grabar-Kitarović, dodajući da Zagreb stoji Prištini na raspolaganju i kada je riječ o daljnjoj razmjeni iskustava i znanja na putu integracija.

Iako su putem nacionalnih manjina Hrvatska i Kosovo dobro povezani, Grabar-Kitarović je kazala kako bi Hrvatska voljela vidjeti poboljšanje statusa hrvatske zajednice na Kosovu. “Albanska manjina s Kosova je izvrsno integrirana u hrvatsko društvo, uz saborsku predstavnicu koju imaju s punim pravom glasa.. Voljeli bismo vidjeti poboljšanje statusa hrvatske zajednice na Kosovu posebno u Janjevu i Letnici gdje živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine”, naglasila je Grabar Kitarović.

Rekavši kako je posjetio hrvatsku manjinu u Janjevu i Letnicu, Thaci je obećao da će se zalagati da predstavnik hrvatske manjine dobije mjesto u parlamentu. Kosovski je predsjednik također zahvalio Hrvatskoj za “potporu koju daje u snagama KFOR-a ali i drugim međunarodnim institucijama prisutnim na Kosovu”. Hrvatska sudjeluje u KFOR-u trenutno s 33 pripadnika, a Grabar-Kitarović najavila je da će se nazočnost nešto i povećati ove godine, “u skladu s našom željom da se stabilizira stanje na Kosovu”.

Na pitanje da komentira izjavu novog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na prisegi u srijedu u Beogradu da je Kosovo nedjeljivi dio Srbije, Thaci je rekao da se radi o “izjavi za unutarnju uporabu”. “To nije ništa novo od strane Beograda. Mi smo dvije neovisne države. Predsjednik Srbije dobro zna da je Kosovo neovisna država priznata od 114 zemalja u svijetu. Mi ćemo se nastojati i dalje angažirati na priznavanju i nastaviti s dijalogom”, kazao je Thaci. “To je bila izjava za unutarnju uporabu”, kazao je.

Na svečanoj sjednici Narodne skupštine u Beogradu Vučić je nad Ustavom prisegnuo da će “sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i cjeline teritorija Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni dio”.

Hrvatska i Kosovo žele osnažiti trgovinsku razmjenu koja je u 2016. iznosila 68 milijuna eura, suglasili su se u četvrtak u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković i kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Hrvatska je zainteresirana za jačanje gospodarske suradnje s Kosovom u sektorima energetike, građevinskog sektora i izgradnji infrastrukture, osobito željezničke, informacijskoj tehnologiji i telekomunikacijama, priopćila je vlada nakon sastanka Plenkovića i Thacija koji boravi u posjetu Hrvatskoj.

Kosovski predsjednik zahvalio je na potpori koju Hrvatska daje Kosovu, uključujući i sudjelovanje u KFOR-u, navodi se u priopćenju.

Plenković je naglasio da Hrvatska kontinuirano pomaže Kosovu u procesu europskih integracija i u jačanju kapaciteta za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om. “Hrvatska će s Njemačkom i Poljskom u lipnju započeti provedbu Twinning projekta ‘Podrška institucijama Kosova u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju'”, kazao je premijer koji je s Thacijem razgovarao i o statusu hrvatske manjine na Kosovu, navodi se u vladinu priopćenju.

You may also like

0 comments