Kosor pozvala na smirenje tenzija, Milanović kod Cerara, oporba pozdravlja

Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je u petak slovenskog kolegu Miru Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred “odgovarajući međunarodni forum”, nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma zbog skandala slovenske strane.

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, “imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u”, priopćila je vlada. Predsjednik hrvatske vlade predlaže da na sastanku rasprave “buduće zajedničke korake u iznošenju našeg bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum”.

Milanović je izvijestio Cerara o aktivnostima vlade i Sabora nakon što je javno objavljeno protupravno i neetično djelovanje slovenskog arbitra i agentice u arbitražnom postupku.

Podsjetio je da je “za Hrvatsku ovaj arbitražni postupak nepovratno kompromitiran” i da je “Hrvatska uvjerena da se postupak pred ovim Sudom ne može nastaviti, bez obzira na izmjene u njegovom sastavu”. Milanović u pismu ističe da “poduzete aktivnosti ne smiju biti nepremostiva prepreka nastavku traženja rješenja za utvrđivanje zajedničke granice” i “da zajednička nastojanja Hrvatske i Slovenije da pronađu novi način rješenja ovog pitanja nemaju alternativu”.

Milanovićeva vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice. Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Vlada je ocijenila da je arbitražni postupak “previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje”, ali i poručila da tom odlukom “ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom”.

Europska komisija objavila je da poštuje odluku Hrvatske o povlačenju iz arbitraže, ali da ne vidi “održivu alternativu arbitražnom procesu o granici sa Slovenijom”. Za nastavak arbitraže je i Ljubljana koja smatra da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama. Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj objavilo je u petak da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje i pozvalo dvije susjedne države, “članice EU-a i saveznice u NATO-u”, da se dogovore oko “najboljeg puta” za njegovo rješavanje. “Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se ovo granično pitanje konačno riješi te bismo potaknuli obje strane da, u svijetlu najnovijih događaja, nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje”, stoji u priopćenju.

Bivša premijerka Jadranka Kosor u petak je na konferenciji za novinare kazala kako ponukana istupom slovenskog predsjednika Boruta Pahora želi pozvati na smirivanje tenzija, te je istaknula kako Hrvatska ima put, a to je put poštivanja međunarodnog prava koji nema alternative.

Slovenski predsjednik Pahor u četvrtak je izjavio kako arbitražni sporazum nema alternative te da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama, na što mu je Kosor odgovorila: “Pahor kaže da ne postoji bolja alternativa od arbitražnog sporazuma, valja reći da postoji, a to je poštivanje međunarodnog prava i tomu nema alternative”.

Dodala je da Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka, što Sloveniji ne odgovara, no postoje međunarodne institucije na koje se dvije ravnopravne članice EU mogu osloniti. Kosor je upozorila kako su vladavina prava i neovisno sudstvo urušeni aktivnostima slovenskih predstavnika, jer je činjenica da su upletena najmanje dva arbitra. “Jedan od njih je predsjednik suda, pri čemu je nezamislivo u pravosudnom sustavu, da u postupku pred sudom bilo koja strana odlazi na večeru sa sucem koji sutra donosi presudu u sporu”, naglasila je.

Kazala je kako tvrde i mukotrpne pregovore, koje su prije šest godina započeli, u vrijeme nepovjerenja, vrijeme napetosti između država i kada su strahovali da ne dođe do incidenta koji bi urušio odnose, treba završiti na Međunarodnom sudu pravde.

Kosor je podsjetila kako međugranični spor punih 18 godina nije bio riješen, jer nitko nije imao hrabrosti pristupiti tom problemu, a unatoč tome Slovenija je postala članica EU. Hrvatska ima pravo spomenuti na koje je probleme naišla u arbitražnom postupku jer je njegova temeljna ideja narušena, dakle suđenje u skladu s međunarodnim pravom, rekla je. “Sve što smo saznali, čuli iz snimki, ne svjedoči o dobrosusjedskim odnosima, Pahor kaže da smo na raskrižju, ali ističem da Hrvatska na tom raskrižju ne želi ići putem za koji znamo da je opasan za nas. Sve dokaze koje imamo, dokumenti koji su umetani, utjecaj na suce, upozoravaju nas kakva nas daljnja procedura čeka. Urušen je jedan od temelja, stupova EU, neovisnost prvosuđa, suda, sudaca i to je ugrozilo sporazum” tvrdi Kosor. “Postoje prijetnje da će Slovenija blokirati ulazak u Schengen, a što je dokaz neeuropskog ponašanja. Kao što znamo Slovenija je ušla u EU i u Schengen dok nije riješila pitanje granice”, podsjetila je.

“Teško mi je vjerovati da je ovo bila akcija slovenske namještenice Ministarstva vanjskih poslova i njihovog uglednog arbitra, jer se sam ministar vanjskih poslova izjasnio i javno se hvalio navodnim rezultatom. Ostavke dvoje ljudi koji su bili kompromitirani snimkama jasno pokazuju da je to što smo čuli istina”, rekla je.

Kazala je kako SAD podržava Hrvatsku jer je članica NATO-a i u interesu im je da se spor što brže riješi. Bruxelles nema sve informacije, a Hrvatska Vlada će kroz diplomatske kanale protumačiti problem. Ministrica Vesna Pusić pozvala je akreditirane diplomate koji su dobili fonogram i ostale dokumente da bi došli do činjeničnog stanja, što podržavam, kazala je. Na pitanje o Imonološkom zavodu Kosor je rekla da je Vlada takvu odluku trebala donijeti prije dvije godine. “Nadam se da će ostala pitanja vezana za oživotvorenje odluke rješiti u što kraćem roku kako ne bi sve ušlo u predizbornu kampanju”, rekla je.

Arbitražna ili obavještajna afera, kako je nazvana u Sloveniji, izazvala je od svog izbijanja prije tjedan dana tisuće anonimnih komentara na slovenskim društvenim mrežama i internetskim forumima.

Uz stajališta kako je njihova domovina u pravu, te kako se s Hrvatima “teško dogovoriti”, na formumima je prisutno mnogo manje govora mržnje nego prije nekoliko godina. Na to je preventivno upozorio slovenski predsjednik i potpisnik arbitražnog sporazuma Borut Pahor u povodu šeste godišnjice susreta s bivšom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Trakošćanu.

Samo u petak objavljeno je više stotina komentara na otvorenom portalu Slovenske nacionalne televizije, od kojih neki upozoravaju da s Hrvatskom ipak treba doći do obostrano prihvatljiva dogovora i da slovenska “diplomatska pobjeda” kako je trenutno stanje stvari nazvao ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nije sasvim izvjesna. “Erjavec neka odmah dade ostavku, ako ne zbog drugoga, onda zbog svojih glupih izjava”, jedna je od primjedbi forumaša koji ne vole stil slovenskog šefa diplomacije.

Najviše je “državotvornih” stajališta da će Hrvatska od Europske unije “dobiti po prstima” i da će ostati u izolaciji u međunarodnoj zajednici, uz nekoliko ekstremnih reakcija kako su “nezahvalni Hrvati” navodno “okupirali” područje južno od Dragonje, pa bi ih Slovenija trebala tužiti Međunarodnom sudu pravde (ICJ).

Ima i poziva na pribranost i diplomatsku mirnoću, uključujući i ocjene da s Hrvatskom treba ponovno razgovarati o prihvatljivu rješenju “jer se ne može živjeti od arbitražnog ping-ponga”.”Dajte nam malo perspektive, a ne politike. Koliko će prosječan Slovenac ili Hrvat dobiti više u novčaniku zahvaljujući sadašnjem bespotrebnom arbitražnom ping-pongu i razmjeni teških riječi”, napisao je jedan forumaš.

Drugi kritizira Erjavca kojemu zamjera “brzopletost”, neprimjerene reakcije u nekim osjetljivim situacijama, te prečesto korištenje kamera i mikrofona, kako se tvrdi ne zbog državnog interesa nego radi interesa njegove stranke umirovljenika.

Jedan drugi pak tvrdi da na obje strane manjka racionalnosti i objektivnosti, te se pita što bi službena Ljubljana učinila da je snimila bivšeg hrvatskog arbitra Vukasa kako se sa službenicom hrvatskog MVPEI-a dogovara o tome kako utjecati na suce da dvije trećine Piranskog zaljeva pripadne Hrvatskoj.

“Obavještajni” aspekt cijele afere također je privukao pažnju u slovenskoj blogosferi i uzvitlao maštu komentatora. Jedan od blogera na slovenskoj televiziji navodi da je afera izbila već s neopreznim Erjavčevim izjavama za jednu lokalnu televiziju u kojoj se pozivao na neprovjerene i sasvim neslužbene informacije o sklonosti sudaca slovenskim traženjima, te da je slovenska obavještajna zajednica bila dobro pripremljena za aferu. Da tako nije bilo, onda reakcije slovenskih vlasti prošli tjedan ne bi mogle biti tako odmjerene i hladnokrvne, kaže on.

Uz to, navodi kako je vjerojatno Slovenija već tada stupila u kontakt s predsjednikom ICJ-a Ronnyjem Abrahamom, zamolivši ga da u slučaju potrebe preuzme mjesto Sekoleca u arbitraži, čime je željela sačuvati kredibilitet postupka. Abraham svoj pristanak da preuzme tako osjetljivu ulogu sigurno nije mogao dati u samo nekoliko dana od kad je afera izbila u javnost, navodi spomenuti komentator na portalu Televizije Slovenija.

Neki stručnjaci za obavještajnu djelatnost pak tvrde da Hrvatska nema službu koja bi mogla tako vješto prisluškivati Sekoleca i Drenik. Nagađaju da je Hrvatskoj snimke prepustila neka od velikih sila jer nekima ne odgovara promjena pravnog temelja za razgraničenje na moru u odnosu na klasično međunarodno pravo i pravo mora.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je poslala pismo Arbitražnom sudu u kojem ga je izvijestila da je hrvatska vlada zaključila kako je arbitražni postupak u sporu o granici između Hrvatske i Slovenije nepovratno kompromitiran tako da sud u tom sporu nije sposoban odlučiti nepristrano, bez obzira na izmjene u njegovu sastavu, priopćio je MVEP.

Izmjene su uslijedile nakon ostavke slovenskog arbitra “koji je zajedno sa slovenskom zastupnicom djelovalo protupravno, neetično i nespojivo sa načinom na koji se arbitri i zastupnici država moraju ponašati i raditi”, kaže ministarstvo.

U pismu je naglašeno da je Hrvatski sabor jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao Vladu RH da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede odredbi koje su presudne da bi se ostvarila svrha tog sporazuma, a one se tiču povjerenja i nepristranosti koje je Hrvatska očekivala od sudaca pri ispunjavanju njihove ozbiljne zadaće.

U pismu arbitražnom sudu je također naznačeno da je Hrvatska, u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba sporazuma, te da je obavijestila Sloveniju da prestaje s primjenom sporazuma, kao i da je o istom obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, dodaje ministarstvo.

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je u petak kako vjeruje da će Hrvatska sa slovenskim prijateljima pronaći novo rješenje za pitanje granice na temelju međunarodnog prava.

Uvjeren sam da ćemo naći rješenje na bazi međunarodnog prava, na neki drugi način, na nekom novom sudu, ali ne više na kompromitiranom i nevjerodostojnom Arbitražnom sudu, rekao je Kovač u petak novinarima u središnjici HDZ-a. Napomenuo je kako je i američko Veleposlanstvo u Hrvatskoj pozvalo dvije susjedne države, članice Europske unije i saveznice u NATO-savezu da se dogovore o najboljem putu za rješavanje toga bilateralnog pitanja. “Naši su američki partneri poručili ono što smo mi u HDZ-u govorili od početka, otkako smo saznali što se dogodilo na Arbitražnom sudu. Poručili su da je riječ o bilateralnom sporu između dvije suverene države, članice NATO-saveza i Europske unije, da te dvije zemlje moraju naći rješenje na bazi međunarodnog prava”, rekao je Kovač u ime HDZ-a.

Vlada je bila dužna postupiti prema zaključku Hrvatskoga sabora i pokrenuti postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade zbog slovenske povrede tog sporazuma te za HDZ Arbitražni sud, u skladu s odlukom Hrvatskoga sabora i Vlade, više nije relevantan, rekao je. Sada idemo u novu epizodu u kojoj Vlada mora snažno djelovati, mora se dobro pripremiti i uvjeren sam da ćemo naći rješenje na bazi međunarodnog prava, na nekom drugom sudu, mogao bi to biti i Međunarodni sud pravde u Haagu, no to ćemo još vidjeti, dodao je.

Na zamolbu da komentira izjavu slovenskog predsjednika Boruta Pahora po kojoj arbitražni sporazum nema alternativu, Kovač je rekao da je Pahor vrlo iskusan političar, državnik, ali misli da je “malo pretjerao”. “Tada, kad je to rekao, još nije znao da je hrvatska Vlada postupila po zaključku Sabora i da arbitražni sporazum više nije aktualan”, ocijenio je Kovač. Istaknuo je da “u HDZ-u žele sa slovenskim prijateljima imati vrlo intenzivne, tijesne odnose”. “Mi imamo puno slovenskih turista u Hrvatskoj i oni su dokaz da su naši odnosi kvalitetni, a ovo je jedna epizoda koju ćemo riješiti na bazi međunarodnog prava”, zaključio je.

You may also like