Korupcijska afera vezana za NE Krško

Finance
Slovensko antikorupcijsko povjerenstvo (KPK) najavilo je da će ispitati mogući sukob interesa Damira Črnčeca, glavnog tajnika u kabinetu predsjednika vlade Marjana Šareca, zbog njegovih veza s Westinghouseom, američkom korporacijom koja je sagradila i i isporučila opremu za nuklearku Krško.

Črnčec je i Šarecov savjetnik za pitanja sigurnosti, te nekadašnji ravnatelj nacionalne obavještajne agencije, te osnivač i vlasnik Instituta za globalno upravljanje (IGLU). Za direktoricu svoje tvrtke Črnčec je početkom godine postavio Zvonku Truden koja je istodobno i predstavnica Westinghousove švicarske podružnice Westinghouse Electric u Krškom.

Tada to nije izazvalo posebne reakcije, ali je stvar postala aktualna u svjetlu premijerovih zadnjih izjava da se zauzima za to da Slovenija u Krškom otvori drugi blok nuklearke te da bi međunarodni tender mogao biti objavljen kroz desetak godina, a da se za sudjelovanje u tome zanimaju ‘Amerikanci, Rusi, ali i drugi’, pa se postavilo i pitanje mogućeg sukoba utjecaja u premijerovu kabinetu s obzirom na Črnčecov utjecaj i lobističke veze budući da je dio obavještajnog obrazovanja stekao i u SAD-u.

U trenutku kad je postao vladin dužnosnik Črnčec je ispunjavao uvjete i prijavio je da je vlasnik IGLU-a, ali se tada nije znalo da će za direktoricu imenovati osobu povezanu s Westinghouseom, kazao je u izjavi za televiziju POP-TV Boris Štefanec, predsjednik antikorupcijslkog povjerenstva, te dodao kako ne može biti slučajno što je Zvonka Truden postala i članica uprave Telekoma Slovenije, nacionalnog teleoperatera. On smatra da slučaj i veze koje upućuju na moguću korupciju treba ispitati, kako bi sve bilo transparentno.

Kako piše poslovni list Finance, Šarec je o mogućnosti gradnje drugog bloka u Krškom početkom ove godine razgovarao s američkim ministrom za energetiku Rickom Perryjem koji je ‘lobirao’ za Westinghouse koji još uvijek dobavlja nuklearno gorivo za nuklearku u Krškom, a Šarec je pitanje gradnje drugog bloka spomenuo i nedavno u Moskvi, u razgovoru s Dmitrijem Medvedevim, ruskim premijerom.

Iako je Črnčec sve nazvao pokušajima svoje diskreditacije i pričom bez realne osnove, slovenski mediji navode kako stvar nije nedužna jer je on jedan od ključnih premijerovih suradnika, čovjek od velikog utjecaja i ‘glavni planer’. Kako piše mariborski list ‘Večer’, Westinghouse je zadnjih godina prošao kroz velike turbulencije i prije dvije godine zabilježio 9 milijardi eura gubitka, a američka nuklearna industrija nije onako uspješna kao nekad, pa se kao konkurentniji ponuđači za gradnju nuklearki u sadašnjem trenutku pojavljuju oni iz Južne Koreje, Kine, Rusije i Francuske, donosi SeeBiz.eu.

0 comments