Home Ekonomija Korporativni SAD raspolaže sa 1700 milijardi dolara gotovine

Korporativni SAD raspolaže sa 1700 milijardi dolara gotovine

by Agencije

Američke nefinancijske kompanije u 2015. godini raspolagale su sa 1.700 milijardi dolara gotovine, pri čemu je 30 posto tog iznosa ili 504 milijarde držalo pet tehnoloških divova – Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Cisco Systems i Oracle.

Analiza rejting agencije Moody’s pokazuje da je više gotovine koncentrirano na tek nekoliko kompanija u odnosu na prethodne godine, budući da je u 2014. tih pet kompanija držalo 27 posto ukupne gotovine, a u 2013. godini 25 posto.

Iznos gotovine koji drže američke kompanije porastao je u 2015. godini za 1,8 posto u odnosu na godinu ranije. Povećanje gotovinske pozicije korporativne Amerike investitorima je sve važnije budući da rast zarada usporava a tržišta dionica stagniraju.

Investitori na visoke gotovinske pozicije gledaju kao na potencijalni izvor većih dividendi, koje bi im mogle osigurati i dalje ‘debele’ prinose, čak i u uvjetima stagnacije cijena dionica. Prošle godine dividende korporativne Amerike porasle su 4 posto, na rekordnih 404 milijarde dolara. Istodobno, kompanije su smanjile svoja kapitalna ulaganja za 3 posto, na 885 milijardi dolara.

No, na žalost američkih investitora, 72 posto od ukupne gotovine koju drže nefinancijske američke kompanije ili 1.200 milijardi dolara nalazi se izvan SAD-a, budući da kompanije izbjegavaju plaćati visoke američke poreze. Taj se iznos povećava, s obzirom da su u 2014. izvan SAD-a kompanije držale 1.100 milijardu dolara, a u 2013. godini 947 milijardi.

Najveće iznose izvan SAD-a drži upravo pet kompanija koje imaju i najveće gotovinske pozicije. Apple, Microsoft, Alphabet, Cisco Systems i Oracle ukupno ‘vani’ imaju 441 milijardu dolara ili 87 posto od ukupne gotovine kojom raspolažu.

U Moody’su procjenjuju da će taj iznos u inozemstvu i dalje rasti. “Očekujemo da će iznos gotovine na inozemnim računima američkih kompanija i dalje rasti sve dok se ne promjene porezni zakoni koji bi ohrabrili kompanije da vrate novac. Malo je napretka u reformi korporativnih poreza koje bi potaknule američke kompanije da trajno vrate sredstva koja drže u inozemstvu”, procjenjuju u toj agenciji.

Related Posts