Home TribinaKomentari Koronavirus zarazio politički sustav KIne?

Koronavirus zarazio politički sustav KIne?

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Komentar [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Koronavirus je po crnim posljedicama nadmašio SARS. Ne stišavaju se kritike na račun kineskog vodstva koje je dugo oklijevalo prije nego što se suočilo s virusom.[/vc_column][/vc_row]

Posljedice novog koronavirusa proteklog vikenda su statistički nadmašile posljedice zaraze SARS-om od prije sedamnaest godina. Samo u subotu je prijavljena smrt 89 ljudi, čime je broj žrtava prešao 800. Dok se u Kini broji blizu 40.000 zaraženih, u drugim zemljama je zabilježeno više stotina slučajeva. Prijavljeni su smrtni ishodi na Filipinima i u Hongkongu. „Pokazuje se da koronavirus nije zarazio samo ljude, već i politički sustav Kine“, kritizira Lifan Zhang, povjesničar i politički komentator iz Pekinga.

„Iako je partijsko vodstvo poslije krize sa SARS-om 2003. obećalo modernizaciju uprave i uspostavljanje efikasnih mehanizama za krize, sada vidimo da ništa značajno nije urađeno. Zato je vodstvo ponovo zakazalo s mnogo većim posljedicama“, kaže on za DW.

Dok s jedne strane respekt izazivaju opsežne mjere poput stavljanja cijeloga milijunskoga grada Wuhana u karantenu ili izgradnje bolnice za nekoliko dana, s druge strane pljušte kritike. Pogotovo jer je prvi slučaj s tržnice na kojoj se prodaje divljač bio poznat početkom prosinca, ali su prve mjere poduzete tek krajem tog mjeseca. Puna 22 dana se o virusu šutjelo te se on iz metropole Wuhana prenio po čitavoj Kini i izvan nje.

Kritike su podgrijane kada je prošlog tjedna potvrđeno da je od posljedica virusa umro i liječnik Li Wenliang (33) koji je preko chata prvi upozorio na „novi SARS”. Ovaj liječnik iz Wuhana je tada pozvan u policiju na razgovor zbog „širenja panike”. Sada je gotovo nacionalni junak. „Prekasno pokrenute mjere protiv misteriozne bolesti pluća i brzo širenje virusa su bez sumnje posljedica cenzure“, kaže povjesničar Zhang. „Moćnicima je pravo na slobodu govora nevažno kad se radi o stabilnosti vodstva Komunističke partije. Za to su spremni sve žrtvovati.“

Zhang tvrdi da je Kina stavila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) pod pritisak da dugo, sve do kraja siječnja, ne proglasi stanje opasnosti. Čak ni tada WTO nije upozorio da ne treba putovati u Kinu. Prema pisanju New York Timesa Kina već mjesec dana ignorira ponudu WHO-a i američke zdravstvene službe CDC koji predlažu da pošalju liječnike i stručnjake u Kinu.

„Komunistička partija se drži devize: javljaj samo dobre vijesti, a prešuti loše”, kaže Zhang. No u vrijeme interneta to je sve teže. „Narod nije glup. I mnogi partijski funkcionari znaju da govore neistine.”

No naš sugovornik ne očekuje veće prosvjede, pogotovo zato što zbog straha od virusa masovna okupljanja nisu ni moguća. „Uz to moćnici su u gotovo ratnom stanju. U Wuhanu i oko njega važi skoro pa ratno pravo, tamo su vojnici i specijalne jedinice. Komunistička partija koristi moderne tehnologije za nadzor kako bi još jače kontrolirala ljude pod izgovorom borbe protiv virusa.“ donosi DW

[quote_box name=””]

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) otvorila je u utorak u Ženevi znanstvenu konferenciju posvećenu razvoju lijekova i cjepiva protiv koronavirusa koji je usmrtio 1017 osoba pozivajući stručnjake da zaborave profit jer sada je važno spašavati živote.

“Nadamo se da će jedan od rezultata ovog sastanka biti dogovor o izradi smjernica za istraživanje koje će okupiti znanstvenike i donatore”, rekao je na otvaranju predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

[/quote_box]

Related Posts