Koronavirus zadržao cijenu nafte na 43 dolara za barel

Zabrinutost zbog rasta zaliha
Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 43 dolara budući da je trgovce zabrinuo rast američkih zaliha i skok broja zaraženih koronavirusom u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 43,18 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 40,65 dolara. Raspoloženje na tržištima prigušilo je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo rast zaliha nafte u prošlom tjednu dok su zalihe derivata porasle.

Jučerašnja stagnacija cijena nastavila se i jutros, budući da su raspoloženje pokvarila obnovljena strahovanja od prekomjerne opskrbe u SAD-u. Trgovce zabrinjava i skok broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u, koji je u utorak premašio crnu granicu od tri milijuna nakon što je više država izvijestilo o najvećem broju novih slučajeva od početka pandemije.

Zbog učestalih slučajeva zaraze vlasti su prisiljene ponovo uvoditi mjere suzbijanja zaraze, što je potaknulo zabrinutost za oporavak gospodarstva i potražnje za energentima.  Trgovci ujedno pozorno prate signale iz vodećih proizvođača uoči sastanka na kojem bi idućeg tjedna trebali razgovarati o koordiniranom smanjenju opskrbe.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina njihovih saveznika predvođena Rusijom od svibnja smanjuju proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno a u kolovozu bi obujam smanjenja trebao biti nešto skromniji.

Naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabi National Oil Co namjerava povećati izvoz u kolovozu, što je prvi znak da se OPEC+ sprema smanjiti dogovorene rezove, kazala su za Reuters tri upućena izvora.

Protuteža toj informaciji bila je objava libijske naftne tvrtke da će njezina proizvodnja do 2022. godine pasti na 650 tisuća barela dnevno, s oko 1,2 milijuna barela dnevno početkom ove godine, zbog blokade naftnih polja u uvjetima oružanih sukoba.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 43,15 dolara, što znači da je bila 42 centa niža nego prethodnog trgovinskog dana.

You may also like

0 comments