Koronavirus u fokusu demokratske debate

Al Jazeera Balkans
Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden i senator iz Vermonta Bernie Sanders, demokratski kandidati za suparnika američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima u novembru, pokušali su se tokom debate u Washingtonu predstaviti kao neko ko je u najboljoj poziciji da predvodi naciju kroz pandemiju.

Umjesto u Phoenixu, kako je prvobitno planirano, debata je održana u studiju u Washingtonu bez publike, što pokazuje kako je pandemija korona virusa utjecala na kampanju. Pandemija korona virusa bila je dominantna tema debate, a Biden i Sanders “prozivali” su Trumpa zbog njegovog odgovara na pandemiju.

Bidenov i Sandersov recept za suočavanje s krizom javnog zdravlja, ali i ekonomskom krizom, dodatno su naglasili ideološke razlike između dvojice političara koji se bore za demokratsku predsjedničku nominaciju, prenosi Tanjug.

Biden je tokom debate podijelio svoje iskustvo služenja u administraciji Baracka Obame, kada se 2014. godine suočio s epidemijom ebole. Prema njegovom planu, testiranje bi bilo besplatno i široko dostupno, uspostavio bi mobilne laboratorije u svakoj državi i pomogao male kompanije povrijeđene uslijed ekonomske krize.

Rekao je da je voljan pozvati vojsku da pomogne lokalnim dužnosnicima u izgradnji bolnica i poduzimanju drugih potrebnih koraka za oporavak zemlje. “Ovo je poput rata… U ratu činite sve što trebate učiniti kako biste se brinuli o svom narodu”, kazao je Biden.

Sanders je upotrijebio krizu da ponovo ponudi svoj dugogodišnji plan da se obavi sveobuhvatna reforma sistema zdravstvene zaštite. “Pandemija korona virusa otkriva nevjerovatnu slabost i nefunkcionalnost našeg trenutnog zdravstvenog sistema”, rekao je Sanders.

Biden je upozorio da bi u narednim mjesecima mogao biti neophodan još jedan vladin plan za ekonomsko spasavanje, dok je liberalno orijentirani Sanders predložio porez za najbogatije Amerikance.

Biden se prvi put obavezao da će, ako osvoji demokratsku nominaciju, izabrati ženu kao potpredsjedničkog kandidata, a Sanders je, odgovarajući na pitanje moderatora, kazao bi da vi najvjerovatnije i on uradio isto. Biden je trenutno favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke, nakon ubjedljivih pobjeda na unutarstranačkim izborima širom zemlje.

Bivši potpredsjednik ima prednost u odnosu na Sandersa po broju delegata, koji na stranačkoj konvenciji u julu zvanično biraju predsjedničkog kandidata demokrata. Debata je održana uoči primarnih izbora u utorak u Illinoisu, Ohiou, Arizoni i Floridi, donosi Al Jazeera Balkans.

0 comments