Koronavirus i napad na postrojenja srušili Aramco

Lošiji razultati
Naftni gigant Saudi Aramco priopćio je kako mu je profit opao za 20 posto u 2019. godini, na 88,2 milijarde dolara.

Kompanija nije odgovorila na planove Saudijske Arabije povećati proizvodnju na rekordni nivo nakon sastanka koji je održan ranije ovog mjeseca između OPEC-a i Rusije, kada nije bilo dogovora oko smanjenja proizvodnje.

To je dovelo do pada cijene sirove nafte od 25 posto, što je najveći pad od rata u Zaljevu 1991. godine. Međunarodna referentna marka Brent trgovala je u nedjelju s nešto preko 33 dolara za barel, a analitičari su zabrinuti da bi cijena mogla dodatno pasti.

Iako to čini benzin jeftinijim za potrošače i aviokompanije, to utječe i na američke naftne kompanije i ostale koji se bore s nižim ekonomskim rastom zbog pandemije korona virusa. Aramco je u svojim rezultatima okrivio niže cijene sirove nafte i pad marži za prodaju hemijskih proizvoda za smanjenje profita. Kompanija je navela kaos izazvan rujanskim oružanim napadom na srce njegove proizvodnje nafte, koja je privremeno prepolovila proizvodnju u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska Arabija i Zapad krive Iran za napad, što Teheran negira. Saudi Aramco je naveo kako je u 2019. godini imao profit od 88,2 milijarde dolara, što je manje nego u 2018. godine, kada je iznosio 111,1 milijardu dolara.

You may also like

0 comments