Korona virus na naftnim tržištima pao u drug plan

Analiza
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 60 dolara.

Cijene su poduprte signalima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi mogla produljiti sporazum o ograničenju opskrbe, ali i neuspješnim napadima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, što je potisnulo u drugi plan zabrinutost zbog širenja korona virusa u Kini.

Trgovce su danas zaokupljale poruke iz OPEC-a da želi produljiti ograničenje opskrbe barem do lipnja, dakle najmanje za tri mjeseca. Iz kartela poručuju i da bi mogli dodatno ograničiti opskrbu ako potražnja za naftom u Kini bude značajno smanjena zbog širenja korona virusa.

No, tijekom današnjeg jutra jemenski pobunjenici Huti priznali su pokretanje raketnog napada na postrojenja Saudi Aramca što je refleksno podiglo cijenu nafte, jednako kao što se to dogodilo u rujnu prošle godine kada je takav napad paralizirao polovinu kapaciteta proizvodnje saudijske monarhije. .

Razlika je u tome što su saudijske snage ovoga puta presrele i osujetile rakete i bespilotne letjelice prije udaranja u metu u regiji Južni Jazan. Cilj su bile naftne bušotine u toj pokrajini, rekao je glasnogovornik pobunjenika, a prenosi Bloomberg.

U toj pokrajini Saudi Aramco ima rafineriju koja proizvodi 400 tisuća barela nafte na dan.

Napadi su, kako kaže odgovor na zračne napade Saudijaca u Jemenu, gdje se Huti, koje podržava Iran, bore protiv vojne koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije, što proizvodi napetosti u Perzijskom zaljevu još od 2015. godine. Ratu se ne nazire kraj usprkos pregovorima koje predvodi Oman, a podržava ih SAD.

OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, pokušavaju stabilizirati cijene u kontekstu pogoršanih izgleda za potražnju i obilne opskrbe, posebno iz Sjedinjenih Država. Trenutno smanjuju opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno.

Potporu cijenama pružilo je i izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 4,3 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov blagi rast, za 480 tisuća barela.

Tržišta i dalje prate vijesti iz Kine o posljedicama epidemije korona virusa koji je prema današnjim podacima prouzročio smrt 132 ljudi. Broj potvrđenih slučajeva zaraze približio se šest tisuća.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 60,67 dolara, što znači da je bila 1,31 dolar niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments