Korona virus je najveća prijetnja globalnom gospodarstvu

Izvještaj
OECD je objavio izvještaj o stanju svjetske ekonomije u kontekstu epidemije koronavirusa u kojem se ističe da bi aktualna situacija mogla imati vrlo negativan učinak na gospodarstvo.

Dapače, ističu da je koronavirus najveća prijetnja svjetskoj ekonomiji od financijske krize 2008. godine. Na početku 18-straničnog izvještaja se ističe da je koronavirus “već donio veliku ljudsku patnju i ekonomske probleme” te da je u pitanje dovedena perspektiva gospodarskog rasta. Treba napomenuti da se izvještaj temelji na danas već donekle zastarjelim podacima s obzirom na brzinu širenja koronavirusa, što znači da bi izvještaj s najsvježijim podacima mogao biti još alarmantniji.

“Restrikcije kretanja ljudi, robe i usluga, kao i mjere karantene poput zatvaranja tvornica su oštro smanjili proizvodnju i domaću potražnju u Kini”, navodi OECD i dodaje kako sve to sve više negativno utječe na ostatak svjetske ekonomije.

Predviđa se da će globalni BDP rasti u 2020. godini za samo 2,4 posto, što je manje od 2,9 posto iz pošle godine, što OECD ocjenjuje kao “ionako slab rast” te da je u prvom kvartalu ove godine zbog koronavirusa moguć i negativni rast. “Opadanje kineske produktivnosti se već osjete u poslovima diljem svijeta”, navodi se u izvještaju, što “nije iznenađenje s obzirom na ulogu Kine u globalnim lancima snabdijevanja”, naročito kada je riječ o sektorima informatike, farmacije, elektronike i transportne opreme. Ako u Kini brzo ne dođe do nastavka proizvodnje, rezultat će biti “slabost u proizvodnim sektorima mnogih zemalja”.

Predsjednik Zoran Milanović danas je u drugom inozemnom posjetu Austriji.

Dao je izjavu iz austrijskog Eisenstadta, gdje je posjetio gradišćanske Hrvate. “Lako je iz ove pozicije govoriti da treba davati novaca. Bio sam premijer pa sam i sam to mogao napraviti. Iznenadilo me da mi kao država dajemo malo za doprinos ove zajednice”, prokomentirao je.

Što se tiče aktualne migrantske krize, kaže kako s premijerom Plenkovićem nije razgovarao o postroženju kontrole na granicama..”Bilo je govora o angažmanu Hrvatske vojske, a to je odluka koja se mora donijeti zajednički.”

“Sazvat ćemo Vijeće za nacionalnu sigurnost ovih dana, radi svih odluka koje potencijalno treba donijeti. Možda budu potpuno nepotrebne. Moja procjena je – ništa slično onome iz 2015. godine, ali moramo biti pripravni.”

“Dugotrajnija i intenzivnija epidemija koronavirusa koja bi se proširila po azijsko-pacifičkoj regiji, Europi i Sjevernoj Americi će značajno oslabiti perspektivu rasta. U tom slučaju će globalni rast pasti na 1,5 posto, tj. prepoloviti se u odnosu na predviđanja prije pojave koronavirusa”, stoji u izvještaju. OECD stoga poziva svjetske vlade da “djeluju brzo” u zaustavljanju širenja koronavirusa.

“Vlade trebaju osigurati učinkovite i dobro podržane javno-zdravstvene mjere za sprečavanja zaraze i širenja te implementirati ciljane politike osnaživanja javnog zdravstva i radnika, kao i zaštititi prihode ranjivih socijalnih grupa i biznisa tijekom širenja virusa”, navodi OECD i preporučuje povećanje proračuna za javno zdravstvo.

OECD preporučuje da se provodi monetarna politika koja treba podržati gospodarstvo i da je važno zadržati niske kamate. Nadalje, preporučuju se javne investicije kako bi se pokrenuo gospodarski rast koji će usporiti zbog koronavirusa.

Rusija će uskoro revidirati prognoze gospodarskog rasta budući da će utjecaj koronavirusa puno biti puno veći no što se očekivalo, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar gospodarstva Maxim Rešetnikov.

Rusko je gospodarstvo ove godine prema važećim procjenama ministarstva trebalo porasti oko dva posto, u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 posto. Ta je procjena objavljena prije no što je epidemija koronavirusa prouzročila pad cijena nafte i potaknula val prodaja rublja i dionica.

Procjene iz siječnja predviđale su oporavak kineskog gospodarstva na kraju prvog tromjesečja, podsjetio je Rešetnikov u govoru u donjem domu parlamenta.

Ističe se kako je ključno sačuvati radna mjesta, primjerice pomoću uvođenja privremenog skraćenog radnog vremena, kao i da vlade trebaju biti spremno na jednokratnu financijsku pomoć kućanstvima.

Važno je osigurati i likvidnost malih i srednjih firmi te izbjeći bankrot inače solventnih firmi koje su na udaru mjera za zaustavljanje širenja koronavirusa. U slučaju najgoreg scenarija OECD poziva na tijesnu globalnu suradnju.

OECD predviđa dva scenarija razvoja događaja. Optimističniji scenarij predviđa da bi Kina ove godine mogla doživjeti oštar gospodarski pad koji bi direktno utjecao i na Japan, Koreju i Australiju, nakon čega bi uslijedio postupni oporavak. U tom scenariju rast kineskog BDP-a bi u 2020. pao ispod 5 posto – prošle godine je iznosio 6,1 posto – te bi u 2021. opet narastao na 6,4 posto.

Druga opcija je domino scenarij u kojem bi cijeli svijet osjetio značajan gospodarski pad, nakon čega bi slijedio spori oporavak. U ovom drugom scenariju koronavirusom bi bile zahvaćene zemlje koje proizvode 70 posto svjetskog BDP-a, stoji u izvješću

Članice skupine sedam vodećih industrijskih zemalja svijeta poduzet će „usklađene mjere” kako bi ograničile utjecaj epidemije koronavirusa na gospodarski rast, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar financija Bruno Le Maire.

„Poduzet ćemo usklađene mjere. Jučer sam razgovarao s predsjedateljem G7, američkim ministrom financija Stevenom Mnuchinom, a ministri financija G7 ovog će tjedna održati telekonferenciju kako bi koordinirali reakcije”, rekao je Le Maire. Dodao je da će i ministri financija eurozone biti u kontaktu i najavio razgovor sa šeficom Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.

You may also like

0 comments