Koristi li Rusija migrante kako bi pritiskala Angelu Merkel?

Rusija koristi izbjegličku krizu protiv njemačke kancelarke, smatra dužnosnik NATO-a. Direktor Centra za strateške komunikacije NATO-a Janis Sarts je izjavio da Rusija pokušava smijeniti kancelarku Njemačke Angelu Merkel pomoću izbjegličke krize, piše The Guardian. Prema riječima Jānis Sārts, gospođa Merkel ne odgovara Rusiji kao odlučni zagovornik antiruskih sankcija.

“Angela Merkel je beskompromisni zagovornik produžavanja sankcija prema Rusiji. Bilo bi dobro da se radi samo o zasluženoj kazni. Međutim, na taj način Rusija provjerava može li, oslanjajući se na postojeće probleme, inicirati političke promjene u Njemačkoj “, smatra Sārts.

On objašnjava da u ovom slučaju svoje mišljenje nije iznio kao predstavnik NATO-a, nego kao stručnjak. Prema riječima Sārts, Rusija preko ruske zajednice u Njemačkoj i preko društvenih mreža navodno pokušava zaoštriti problem izbjeglica u ovoj zemlji.

Sārts je iznio i mišljenje da je Rusija spremna upotrijebiti sve političke snage, lijeve i desne orijentacije, ako to bude odgovaralo njezinim interesima. Sārts je istaknuo da se u posljednje vrijeme ovi pokušaji vode smanjenim intenzitetom, prenosi Kommersant.

Početkom ožujka Moskvu je posjetila skupina zastupnika Bundestaga. Tada je član izaslanstva Stefan Meier izjavio da je važno da se između Rusije i EU vodi dijalog ne samo o pitanjima unutarnje sigurnosti i borbe protiv terorizma, nego i o migracijskim problemima.

You may also like

0 comments