Korekcija cijene nafte već je započela

Analiza
Analitičari Goldman Sachsa upozoravaju kako je korekcija cijene nafte možda već počela.  Napominju kako će se ove godine dogoditi još jedan pad od oko 15 do 20 posto, što će biti još jedan udarac svjetskoj ekonomiji. 

S cijenom nafte koja je sada veća od 40 dolara za barel, u Goldman Sachsu vjeruju kako  su rizici za pad znatno porasli te predviđaju korekciju od 15-20 posto, koja je već u tijeku nakon skromne rasprodaje u ponedjeljak, piše u analitičkoj bilješci Istraživački tim Goldman Sachsa. Usprkos sadašnjem uzletu cijene, oni oklijevaju preporučiti ulagaćšima duge pozicije glede trgovine naftom.

S jedne strane, to je zbog viška zaliha koji i dalje postoji – od oko jedne milijarde barela, prikupljenih zbog blokade svjetske ekonomske aktivnosti i putovanja, koji su uglavnom u zastoju uslijed straha od koronavirusa.

Analitičari također očekuju kako će se povećati isporuke nafte iz nekonvencionalnih izvora te zatvoriti libijska postrojenja uslijed građanskog rata. Paralelno BP je jučer otpustio 10000 ljudi zbog pada cijene nafte.

OPEC, Rusija i partneri dogovorili su u subotu produljenje rekordnog smanjenja proizvodnje nafte do kraja srpnja, nakon što su se cijene sirove nafte udvostručile u posljednja dva mjeseca zahvaljujući njihovim naporima povlaćenja s tržišta gotovo 10 posto globalne proizvodnje.

 OPEC+ je u travnju dogovorio da će ponudu tijekom svibnja i lipnja smanjiti za 9,7 milijuna barela dnevno, kako bi potaknuo cijene pod pritiskom krize zbog koronavirusa. To će se smanjenje produljiti i na srpanj, složile su se članice grupe, stoji u analizi.

You may also like

0 comments