Koordinirani odgovor farmaceuta na Covid 19?

Financial Times
Dioničari zahtijevaju da cjepivo protiv COVID-19 bude što prije dostupno, a smatraju da ga jedna kompanija ne može razviti samostalno.

Neki od najvećih svjetskih institucionalnih investitora zatražili su od farmaceutskih kompanija čije dionice posjeduju da surađuju na razvoju cjepiva protiv koronavirusa i tako okončaju krizu koja je uzdrmala financijska tržišta i ugrozila prinose investicijskih i mirovinskih fondova.

Kako piše Financial Times, BlacRock – najveći investicijski fond na svijetu – te Fidelity Investments, zatim Aviva Investors, Janus Henderson te najveći europski investicijski fond Amundi poručili su kako žele da farmaceuti na neko vrijeme zaborave na nesklonost međusobnoj suradnji u razvoju novih lijekova.

“Globalna kriza bez presedana zahtijeva globalni koordinirani odgovor bez presedana”, izjavio je Mirza Baig, jedan od čelnika Aviva Investorsa. Osim što je do sada uzela više od 170.000 života, pandemija koronavirusa rezultirala je strogim mjerama izolacije uvedenima u najvećim svjetskim gospodarstvima. Ekonomska šteta koja se već sada procjenjuje rekordnom snažno se negativno odrazila na financijska tržišta.

U tom kontekstu, predstavnici BlackRocka nedavno su održali razgovore s predstavnicima farmaceutskih kompanija oko modela razvoja i dostave lijekova i medicinske opreme, uključujući i suradnju s konkurentima na tržištu i regulatorima te industrije. Akcija financijske industrije ide u nekoliko smjerova.

Prema navodima FT-a, ovoga će tjedna odvojena skupina od 50 institucionalnih investitora koji upravljaju s više od 2,5 bilijuna dolara imovine poslati pismo na adrese desetak farmaceutskih kompanija. U njemu će zatražiti da farmaceuti međusobno dijele sve relevantne podatke koji bi mogli ubrzati razvoj cjepiva i općenito terapije koronavirusa.

Rogier Krens, glavni investicijski direktor nizozemske investicijske tvrtke Achmea koja je inicijator tog pisma, ističe kako je ključno da cjepivo bude razvijeno i dostupno što je prije moguće. Valja naglasiti kako financijaši nisu prvi koji su pozvali farmaceutsku industriju na međusobnu suradnju.

Učinila je to i Svjetska zdravstvena organizacija i nevladine aktivističke skupine. Međutim, pritisak velikih dioničara mogao bi rezultirati konkretnijim efektima. Judith Finegold, fond menadžerica u Fidelity Internationalu, izjavila je kako lijek protiv koronavirusa ne može napraviti “jedna kompanija ili jedna država samostalno”.

Neki farmaceuti već su najavili planove o udruživanju napora u razvoju cjepiva, poput GlaxoSmithKlinea i Sanofija. Inače, u prošlosti su farmaceuti međusobno surađivali, primjerice pri razvoju lijekova protiv nekih vrsta karcinoma, ako bi shvatili da im je samostalni razvoj prezahtjevan, prenosi Poslovni dnevnik

You may also like

0 comments